Края на епохата на петрола

Електромобилите ще понижат нуждата от петрол до минимум, а някои страни ще влязат в невиждана досега криза. Газова диверсификация от Русия, все повече санкции на Русия и Китай, изместване на енергийните източници в западните части, горещи сблъсъци и пълно откъсване не запада от изтока.

Казано с други думи, през следващите десетилетия използването на петрол ще се понижава.  До 2050 г. за държавите, които са просперирали с петрол, предстоят мрачни времена. Те ще изпаднат не само в криза, но и ще се върнат близо 100 години назад. Нека разгледаме за пример Саудитска Арабия – през 1970 г. е имала само 4 милиарда брутен вътрешен продукт, а през 2024 има над 1 трилион. Тя се издържа на 90% от добив на петрол. Ползването на петрол ще се намали, защото се очаква електромобилите да изместят бензиновите и дизеловите си братя. Според данни от 2020 г. транспортната индустрия ползва 64% от световния петрол. Автомобилния транспорт доминира. Поради най-различни сфери на влияние, западът плавно ще се отказва от петрола, като разбира се това не може да стане на 100%, а само за леките коли. Планирано е арабските държави и Русия, които разчитат на продажна на петрол, да бъдат така ударени, че някои от тях едва ли ще могат да се изправят. Газова диверсификация от Русия, диверсификация на петрол от Азия и стимулиране на ветропаркове и фотоволтаици. Как звучи? Явно западът е решил съвсем да се откъсне от изтока. Като за начало се започва с енергийните суровини, но до тогава със сигурност ще бъдат поети и други курсове. Например митата на китайските стоки ще се вдигат. По възможно Китай ще се ограничи от чипове, което да спре неговия екстремен темп на развитие, а войната в Украйна може да е част от пъзела. Най-лесно да се досетим, че войната е достатъчно основание на Русия да се наложат санкции, ако може и да се сблъска военно с Европа, все някой ще има изгода от това. Ясно е, кой е този някой, от другата страна на океана. Ако Европа изпадане в криза, всеки производител ще иска по-добри условия. Къде другаде ако не в САЩ? Ако САЩ глътне високите технологии на Европа, той ще бъде много години пред своя враг – Китай.

Запада и САЩ са поели курс, от който няма връщане назад. Зелена сделка е част от края на петролната ера. Но има една огромна пречка – променящия се климат. Вероятно не знаете какво е процес на засушаване на почвата? Процес който намалява плодородието. Очаква се през 2050 г. сушата да доведе до 20%  (цифра по памет, но не е под 20%) по-ниски реколти. Това ще доведе до сериозни проблеми. Кой ще е победителя – Украйна и Русия, защото там няма никакво засушаване. Ако климата продължи да върви в същата посока, северните страни ще има богати реколти, изобилно земеделие, с което ще се опитат да изхранват южните, поразени сушата и високите температури. Вероятно се досещате, че без интернет и телевизия може д се живее, но без храна не. Защо ли хранителните стоки все повече поскъпват, за разлика от китайските електроники?

Предстоят бурни времена – края на петрола, газова диверсификация, криза на Русия, икономически санкции на Русия и Китай, горещи сблъсъци, в които жертвената пешка ще е Европа, за да се неутрализира всякакъв военно-икономически подем на изтока. Започнахме от петрола и до къде достигнахме? Това не е всичко, бъдещето предстои.