Какво е Сорбитол? Ползи и вреди за здравето

Сорбитол - подслаждайте живота си с повишено внимание! Сорбитол има своите ползи и вреди. За какво се ползва и трябва ли да го избягваме?

Сорбитол – подслаждайте живота си с повишено внимание

Ако не ви се чете цялата стария ето го краткия отговор: сорбитолът не е вреден в умерени количества. Ако се хранете предимно със сладки изделия като масленки, бисквити, вафли и всякакви захарни изделия, ще бъде вреден.

Какво ще научите в тази статия:

  • Трябва ли да го избягваме?
  • Вреден ли е?
  • Предимства и недостатъци?
  • Имали по-ниски калории
  • Вреден ли е за зъбите?

 

Какво е сорбитолът?

Сорбитолът е захарен алкохол и спада към групата на висш алкохол. Научно известен като полиол, който се среща естествено в много плодове и горски повлече като например ягоди, ябълки, круши, праскови, сини сливи даже и във фурмите. За търговска или производствена употреба може да се произвежда и от глюкоза за търговска употреба. Кой вариант е по-добър, вижте в темата синтетичен или натурален сорбитол.

Той е често използвана е популярна съставка в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост поради сладкия си вкус най-вече поради по-ниските си калории спрямо захарта.

Защо се използва сорбитол?

Сорбитолът се използва в различни продукти по множество причини:

Подсладител

Сорбитолът осигурява сладост с ниски калории.  Например той е с 60 % по-сладък от трапезната захар (захароза). Изразено в цифри има приблизително 2.6 калории на грам в сравнение с 4 калории на грам захар. Това го прави предпочитана съставка в диетични продукти и продукти без захар.

Задържане на влагата

Способността на сорбитола да задържа влагата го прави идеален овлажнител. Това негово свойство помага за запазване на мекотата и свежестта на продукти като печени изделия, бонбони и козметика за по-дълъг период от време. Например той се използва в масленките, които са сухи, но същевременно меки и не много хрупкави.

Полза за зъбите

За разлика от обикновената захар, която може да предизвика кариес, сорбитолът спомага за тяхното избягване. Това го прави често срещана съставка в дъвките без захар и продуктите за устна хигиена, като предлага сладък вкус, без да вреди на здравето на зъбите.

Фармацевтични приложения

Във фармацевтичната промишленост сорбитолът се използва в сиропи и течни лекарства поради сладостта и качествата му да запазва влагата. Освен това той служи като разхлабителни средство в някои медицински продукти, като помага за облекчаване на запека чрез изтегляне на вода в дебелото черво.

 

Полезен или вреден е сорбитолът?

Подобно на много други съставки, сорбитолът има своите плюсове и минуси. Ето една балансирана гледна точка:

Ползи от сорбитола

Нисък прием на калории  – намалената калорийна стойност на сорбитола го прави ценен компонент за тези, които искат да контролират теглото си или да намалят общата консумация на калории.

Регулиране на кръвната захар -сорбитолът има по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар, което означава, че оказва по-слабо въздействие върху нивата на кръвната захар. Това е особено полезно за хората с диабет или тези, които следят нивата на кръвната си глюкоза.

Здраве на зъбите – тъй като не допринася за появата на кариес, той подпомага по-доброто здраве на зъбите, когато се използва вместо захар.

Потенциални рискове от сорбитола

Храносмилателни проблеми –  консумацията на големи количества сорбитол може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, включително подуване на корема, газове и диария. Това се дължи на разхлабителния му ефект и ограничената способност на организма да го усвоява.

Калории – въпреки че сорбитолът има по-малко калории от захарта, той не е без калории. Прекомерната му консумация все пак може да допринесе за увеличаване на теглото, ако не се консумира в умерени количества.

Алергични реакции – макар и рядко, при някои хора могат да се появят алергични реакции към сорбитол, проявяващи се като кожни обриви или сърбеж. Така или иначе голяма част от алергиите са редки, което е упоменато на повечето листовки на лекарствата.

 

Последни размили

Сорбитолът е универсален и широко използван захарен алкохол, който има както предимства, така и недостатъци. Способността му да осигурява сладост с по-малко калории и минимално въздействие върху кръвната захар го прави привлекателна съставка в много диетични и захарни продукт. Освен това влагозадържащите му свойства разширяват употребата му в хлебни изделия и козметика, а със способността да му да не предизвиква кариеси подпомага здравето на зъбите.

Въпреки това, както при всяка хранителна добавка, умереността е от ключово значение. Макар че сорбитолът може да бъде полезен за контрола на калориите и поддържане на здравето на зъбите, прекомерната му консумация може да доведе до храносмилателни проблеми. Осъзнаването на потенциалните му странични ефекти и внимателното му включване в диетата ви може да ви помогне да се насладите на ползите от сорбитола, като същевременно сведете до минимум неблагоприятните ефекти.

Дали е полезен, или вреден, зависи до голяма степен от начина на употребата му и от индивидуалната реакция към него.