Сорбитол - синтетичен или натурален

Кои захарни изкушения да избера - със синтетичен или натурален сорбитол? Вреден ли е синтетичния вид и как се произвежда?

Как се произвежда сорбитол от глюкоза?

Србитолът може да се произведе от глюкоза чрез процес, наречен хидрогениране. Ето стъпка по стъпка как става това:

  1. Извличане на глюкозата: процесът започва с извличането на глюкоза от нишесте, което обикновено се получава от царевица, пшеница или картофи. Нишестето се разгражда до глюкоза чрез ензимна хидролиза.
  2. Хидрогениране – разтворът на глюкоза се подлага на хидрогениране – химична реакция, при която към молекулите на глюкозата се добавя водород. Тази реакция се катализира от никелови или рутениеви катализатори при условия на високо налягане и температура.
  3. Превръщане в сорбитол – по време хидрогенирането се извършва реакция, при която глюкозата (C₆H₁₂O₆) се превръща в сорбитол (C₆H₁₄O₆) чрез добавяне на водород (H₂). C₆H₁₂O₆ + H₂ -> C₆H₁₄O₆
  4. Пречистване – полученият разтвор на сорбитол се пречиства, за да се отстранят всички примеси и да се гарантира, че отговаря на стандартите за хранителен и фармацевтичен клас. Крайният продукт е или в течна форма, или кристализира на прах.

Естествен срещу синтетичен сорбитол: Същите ли са?

Натурален сорбитол – сорбитолът се съдържа в естествен вид в различни плодове и зеленчуци, включително ябълки, круши, праскови, сливи и горски плодове. Той се среща в тези храни в сравнително малки количества като естествен компонент.

Синтетичен сорбитол – сорбитолът, произведен чрез промишлено хидрогениране на глюкоза, е химически идентичен с естествено срещащия се сорбитол. И двете форми на сорбитол имат еднаква химична структура и свойства, което означава, че се държат по един и същи начин в хранителните продукти и в човешкия организъм.

Сравнение на натуралния и химичния вид

Химична структура и функция – както естественият, така и синтетичният сорбитол имат една и съща химична структура (C₆H₁₄O₆) и по този начин функционират идентично, когато се използват като подсладител, овлажнител или слабително средство. Ефектът им върху вкуса, задържането на влагата и съдържанието на калории е един и същ.

Източник и чистота –   основната разлика се състои в източника и мащаба на производство. Естественият сорбитол се получава от растителни източници в естествено състояние, докато синтетичният сорбитол се произвежда промишлено от глюкоза. Промишленото производство позволява мащабно производство с постоянно качество и чистота на сорбитола.

Употреба – и двата вида сорбитол се използват в хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост. Синтетичната форма обаче е по-често използвана поради нейната наличност и рентабилност в големи количества.

Финални мисли

Сорбитолът, независимо дали се среща в природата или е синтетично произведен от глюкоза, е универсален и широко използван захарен алкохол. Процесът на промишлено производство гарантира, че синтетичният сорбитол е химически идентичен с естествения си аналог, което го прави еднакво ефективен за различни приложения. И двете форми предлагат едни и същи предимства, включително по-ниско калорично съдържание и не предизвика кариес, което прави сорбитола популярен избор в много продукти.