Възвишение (2017)

Актьори
Ивайло Димитров, Владимир Михайлов
Режисьор
Виктор Божинов
Сценарист
Милен Русков
Жанр
Година
2017
Премиера в България
Държава
България
Трейлър на Възвишение (2017)
33 173
Абонирай се за YouTube канала ни
По романа на Милен Русков, който разказва за двама разбойници, които искат да бъдат революционери и трябва да намерят Левски, за да му предадат писмо. Издирването на Апостола става почти невъзможно, а тяхното приключение комично и трагично.
Базиран на едноименната книга на Милен Русков. Сюжета ни пренася в годините на възраждането, 1872 и започва с двама разбойници и едновременно революционери, Асенчо и Гичо, които правят Арабаконашкия обир, с който започват безбройните им проблеми. Те изпълняват двойна роля, като са едновременно престъпници, революционери и конспиративна дейност. В сюжета е включени художествени и исторически действия. По-късно, те са натоварени със задачата да открият Левски и да му дадат варно писмо. Тяхното пътуване е едновременно драматично и комично приключение. Те разбират истинския смисъл на думата “революционер” и разбират, че реално това е нещо много по-трудно и никак забавно, от колкото изглежда на думи. Така ентусиазма им е към соят край.
Романа показва психологическите проблеми на целия народ, срез преплитане на трагедия и хумор. Той представя епохата с нейния характерен възрожденските език и стил на писане, по начин, по който не сме си представяли и дори надявали. Това е истинско постижение на литературата, а в центъра на него застава идеята, че