Вездесъщият (2017)

7.7760 votes
Актьори
Velislav Pavlov, Vesela Babinova, Teodora Duhovnikova
Режисьор
Ilian Djevelekov
Сценарист
Matey Konstantinov, Ilian Djevelekov
Снимки
Bulgaria, Sofia
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
13 Октомври 2017
Държава
Bulgaria
Продължителност
120 мин.
Трейлър на Вездесъщият (2017)
4.5 / 5 - 4 vots
11887
5
1
Трейлър на Вездесъщият (2017)
Един работодател започва да следи с камери всичате си служители, след което се обсебва в идеята и поставя скрити камери и на своите приятели. Неговия живот преминава гледайки камерите, откривайки истини, които не е трябвало да знае.
Във филма се разказва историята за писател и бизнесмен Емил, който решава да следи всички хора, които познава със скрити камери. След време той започва да се обсебва от тази идея и се опитва да следни всички, които е възможно – приятели и служители. Живота на приятелите му е събран във файлове, които той е гледал толкова много пъти, че може да се каже, че неговия живот е преминал над тези файлове. Това хоби и развлечение му носи положителни емоции, но и скръб от истината, която не е трябвало да разбира и която понякога боли.
Теодора Духовникова заема ролята на съпруга му Ана, която едновременно с това е психолог. Режисьора хвърля поглед върху личното пространство на хората в днешни дни. Камери има не само в магазините, но дори и по улиците, известни под името “уеб камери”. Какви са границите им и как да разберем дали сме ги прескочили? Дали записващите устройства са заплаха за някой? Колко лесно можем да се сдобием с такива записи?

 

Моя коментар: още в началото когато разбрах за този филм, ми дойде нещо наум. Мислих, че то ще бъде водещото във филма, но от написаното до тук се оказа, че не е. Според мен не е кой знае какво, човек да бъде записван и след това гледан, защото каквото и да се види на записа, то няма да е нещо нечовешко: съмнявам се ако на записа излезе някой призрак търсещ отмъщение или извънземно. От глобална гледна точна, всички хора живеят еднакво и правят едно и също, от значение е този който гледа запис на приятел или близък човек, може да види горчивата истина. Имам предвид един  “Бог вижда всичко”, всички съдби и само той може да понесе всичко това. Помислете си, как бихте се чувствали ако знаете всичко на този свят “Много мъдрост-много страдание, който трупа знания, трупа печал”.

Та това беше моето мнение и първия български филм, в който виждам нещо различно.  

Добави ревю