Толкин (2019)

6.828 510 votes
Актьори
Nicholas Hoult, Colm Meaney, Lily Collins
Режисьор
Dome Karukoski
Сценарист
Stephen Beresford, David Gleeson
Снимки
Liverpool, UK, England
Жанр
Драма
Година
2019
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
1 ч 52 мин
Трейлър на Толкин (2019)
2 192
Абонирай се за YouTube канала ни
Повече от 100 години след действителните събития, филмът разказва за живота на световно известния автор на фентъзи произведения Джон Толкин и разкрива историята, която е родила епоса "Властелинът на пръстените".

Всички са чували за Толкин, писателят на известната трилогия на Властелинът на пръстените, както и книгата Хобитът. Писателят е известен в цял свят, а неговите творби вече са превърнати във филми, постигайки милиардерски печалби. Този път неговата фигура ще бъде тази, която ще направи скока в големия екран.

Толкин губи баща си на тригодишна възраст, а майка му умира девет години по-късно. Англия в края на 19-ти век: Джон Роналд Руел Толкин посещава елитния колеж Премброк в Кеймбридж. В училищните си дни, младият осиротял писател, сред всички непознати лица, намира такива, на които да има доверие. Той се  запознава с Джефри, Кристофър, Робърт и Сам, с които не само че изгражда дълбоко приятелство, но и намира смелост и вдъхновение. Приятелите се мотивират взаимно да преследват своите таланти. Например Толкин е имал процъфтяващо въображение и страст към езиците от детството си. Изкуството и поезията са сред техните любими теми.  Но една от тези връзки, скоро ще бъде подложена на изпитание. Връзката с неговата любов Едит, претърпява трудни моменти, при настъпване на Първата световна война. Войната заплашва да го отдели от всички хора, с които е прекарал последните години.

След войната Толкин се завръща у дома и започва да преподава като професор в колежа Пембрук. Тези събития и хората, които е срещнал по пътя си, са го вдъхновили да напише История на Средната Земя. Неговият житейски опит се влива в епоса и създава едно от най-великите си произведения – Властелинът на пръстените.

С участието на

  • Nicholas Hoult
    Nicholas Hoult
    Никълъс Холт