Годзила и Конг: Нова империя

Луди пари (2023)

Dumb Money
6.935 хил. гласа
Актьори
Paul Dano, Vincent D'Onofrio, Pete Davidson
Режисьор
Craig Gillespie
Сценаристи
Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo
Снимки
Jersey City, New Jersey, USA
Жанр
Драма, Комедия
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
1 ч 45 мин
Трейлър на Луди пари (2023)
663
Абонирай се за YouTube канала ни
Кийт инвестира пари на сляпо, а публикацията му в интернет се превръща в цяло движение, което срутва международният фондов.
Историята на войната на парите между богати и бедни. Кийт е съвсем обикновен семеен мъж със съпруга и дете, който мечтае за големи пари. Той е анализатор на финансовите пазари и също така прави видеоклипове в YouTube. Досега не е правил впечатление и няма голяма аудитория, докато не инвестира на сляпо всичките си спестявания в една не само невзрачна, но и не особено печеливша акция – във веригата видеомагазини GameStop. Много хора смятат, че дните на компанията са преброени, но Кийт все още вярва, че компанията е силно подценена на фондовия пазар. Той публикува в интернет собствените си размисли и очаквания относно избора си, като се има предвид, че не е експерт в областта. Неговите абонати и последователи правят същото с парите си. Неочаквано и незнайно защо неговата публикация се приема изненадващо добре в интернет и дори се превръща във вирусна. В изненадващ обрат на съдбата магазинът, който няма почти никаква борсова стойност, се превръща в една от най-ценните компании в света. Акциите на GameStop поскъпват, а хедж фондовете, които спекулират с падането на компанията, се в стената. Кийт започва да трупа все повече последователи и редица други започват да инвестират на хаос, което срутва иначе стабилните опорите на международният фондов пазар. Това се превръща в истинско движение, което внезапно прави много хора богати. Кийт започва да печели много пари, без почти нищо да е направил. Но финансовите акули няма да се предадат толкова лесно в борбата си срещу няколко интернет спекуланти.Утвърдените инвеститори губят контрол и пари от това идиотско развитие. Те трябва да се борят по всякакъв начин, ако искат да оцелеят. Големите инвеститори предприемат действия срещу тенденцията, която им струва милиарди. След като умелите и обиграни милиардери отвръщат на удара, двата свята на бедните и богатите се сблъскват. Скоро световният фондов пазар се преобръща с главата надолу.

Филмът е базиран на книгата Антисоциалната мрежа на Бен Мезрич, публикувана през 2021 г. Авторът вече е написал образеца на социалната мрежа с книгата Фейсбук – Милиардери по неволя.

Филмът проследява истинската история на поскъпването на акциите на GameStop през 2021 г: акциите на веригата се покачват от около 20 до 480 щатски долара, което предизвиква международна сензация. Отговорен за това беше форумът Reddit r/wallstreetbets, който убеди много дребни инвеститори да инвестират. Няколко големи хедж фонда, които преди това бяха използвали акциите на GameStop за къси продажби, загубиха милиарди и се опитаха да ограничат търговията на дребните купувачи.

С участието на

  • Shailene Woodley
    Shailene Woodley
    Шейлийн Удли