Кърмите ли правилно бебето

Обикновено се смята, че кърменето е много просто и лесно. Приема се, че за провеждането му не са необходими специални знания и опит. В същност това не е така. За да бъде кърменето успешно, е необходимо да спазвате редица правила.

Едно от тях е спазването на личната хигиена. Освен сутрешния тоалет къпете се 2—3 пъти седмично или най-добре вземайте ежедневно душ. Сменяйте по-често бельото си. Преди обслужване на детето прибирайте косата си с чиста кърпа или я завързвайте с панделка. Изрежете ниско ноктите си. Детската кожа е много нежна и лесно ранима. Най-леките одрасквания или охлузвания могат да бъдат причина за тежки гнойни заболявания. Преди кърменето измивайте ръцете си с вода и сапун. Добре е при обслужването на детето да обличате специална престилка. Не е необходимо тя да бъде обезателно бяла, може и цветна, но с нея обслужвайте само бебето и не извършвайте друга домашна работа. Подходяща е престилка, която обгръща тялото и се завързва за гърба. Отпред на престилката е необходимо да има 2 отвора за гръдните жлези. Така по време на кърменето гърдите ще влизат в допир само с престилката. Не препускайте преди кърмене да обтриете гръдното зърно и ареолата с тампонче памук, напоено с преварена вода. След кърменето сгънете престилката така, че тази част, която е била в допир с бебето, да остане отвътре. С това ще я предпазите от замърсяване.

Друго основно правило е да редувате гърдите при кърменето. При всяко отделно кърмене кърмете само от едната гърда, а при следващото — от другата. Редуването на гърдите при кърменето е основно правило, което допринася за увеличаване на кърмата. Този начин на кърмене дава възможност на гърдите да се освободят напълно от събраното в тях мляко и да образуват ново. При кърменето, ако детето не изсуче напълно млякото от гърдата, освободете я от останалото мляко чрез изцеждане. Ако при едно кърмене кърмите от двете гърди, те не се освобождават напълно от образувалото се в тях мляко. Застоят на кърмата в гърдите намалява образуването на ново мляко. Така кърмата ви бавно, но непрекъснато ще намалява и не след дълго секрецията може да престане напълно. По този начин вие сама ще станете причина за лишаване на бебето от така необходимата му майчина кърма.

Пълното освобождаване на гърдите при кърменето допринася и за пълноценното хранене на детето. Установено е, че първите порции кърма са бедни на мазнини, към средата на кърменето те се увеличават, за да достигнат максимално съдържание в последните порции. Достатъчно количество мазнини детето получава само когато изсуква напълно млякото от гърдите.

Кога ще кърмите от двете гърди? Това се допуска само при специални случаи.  Най-често се налага при следобедните кърмения, когато кърмата обикновено намалява.  Кърмене от двете гърди се налага и тогава, когато кърмата ви по начало е по-малко или когато имате близначета. Възможни са и други случаи, г които временно намалява кърмата — заболяване,  психическа физическа преумора, тревога и др.

В тези случаи е необходимо гърдите да се редуват, както следва: гърдата, която при предишното кърмене е била първа, при настоящото ще бъде втора. По този начин ще се задоволят нуждите на бебето. Същевременно с по-честото дразнене на гърдите ще се допринесе за увеличаване на кърмата ви. Ако и при този начин на кърмене по ваша преценка бебето приема недостатъчно количество кърма, обърнете се за съвет към лекаря от детската консултация.