Ловци на духове: Замръзналата империя

Допълнителни и помощни материали

Вече сте прочели, че в сградата или в строителния елемент трябва да прониква колкото се може по-малко влага и че водният резервоар трябва да се уплътни отвътре. За да се изпълнят тези изисквания, се прави изолация. За целта ви е необходима покривна мушама със или без пясъчна посипка. Отделните листове може да съедините с битумно лепило, а хидроизолационната замазка ще направите със студен битум. Ако не можете да си набавите битумно лепило и замазка, подходящи са и катранените материали, само че те трябва да се употребяват в горещо състояние.

Бетонът и строителният разтвор могат да се направят водонепропускливи и без да се използват битум и катран. За целта се употребява уплътнителят за строителни разтвори цегерапид. Той се смесва с вода в съотношение 1:10 /1 л.. цегерапид на 10 л. вода/. Приготвеният по този начин бетон или строителен разтвор се уплътнява дотолкова, че става водонепропусклив.

Ако например искате да постигнете хидроизолация на стените на кабината за душ или пък иззиждате басейн, тогава между зидарията и плочките трябва да има пласт водонепропусклив строителен разтвор. За циментовия разтвор ще изберете пропорция 1:3. По-големият процент цимент ще запълни празнините между песъчинките.

По уплътнени вертикални площи, по дървени, пластмасови или метални части, които трябва да се измажат или да се облицоват с плочки, разтворът не се задържа. Върху такива площи трябва най-напред да се направи подложка. Най-подходяща в случая е телена мрежа, в точките на кръстосване на която са пресовани и след това изпечени малки глинени плочки с кръстовидна форма (фиг. 3.6). Те поемат част от разтвора и образуват неравности, за които той се “захваща”. Известната отпреди повече от сто години плетеница от камъшит може също да се използва като основа за закрепване на разтвора. Тук става дума за стъблата на блатна тръстика, които са свързани помежду си с тънък тел. В сравнение с мрежата с глинени кръстове тя има недостатъка, че не попива. Рабицовата мрежа може също да се използва като основа за нанасяне на мазилка или на строителен разтвор. Тя представлява обикновена телена мрежа без каквито и да е допълнителни елементи. Предназначението и е върху нея да може да се захване, т.е. да се закрепи строителният разтвор. Има предимството, че при поставянето й не заема излишно място и не е необходимп пластът от строителен разтвор да е дебел. Когато не се налага да пестите място, като основа за разтвора можете да използвате леки дървесновлакнести плочи. Ако в кухнята на бунгалото си искате да облицовате дървена стена с плочки, много лесно можете да наковете такива плочи, върху които да залепите плочките.

Моля, внимавайте, тъй като има различни дървесновлакнести плочи. Тези, в които има гипс, не можете да използвате, понеже след това няма да можете да работите с циментов разтвор.

Като последен вариант на носител за мазилка или за разтвор ще споменем фалцовия строителен картон, който на практика изпълнява двойна функция. При вертикални изолации служи като уплътнителна картонена подложка, а благодарение на формата си е подходящ за закрепване на строителния разтвор. Разтворът се задържа в трапецовидната форма на фалцовете и се заклинва завинаги. На стената се нанася пласт строителен разтвор и докато е още мек, към него се притиска фалцовият картон. На следващия ден можете да направите циментова замазка и да налепите плочки със строителен разтвор.

С понятието топлоизолация ви запознах вече. И така знаете, че порьозните строителни материали, материалите, в които има включен много въздух, изолират топлината и естествено и студа, т. е. те са лоши проводници на топлина .

Добре е, че не се налага много често под облицовката с плочки да се прави топлоизолация. За да се избегнат допълнителни пластове, могат например самите елементи да се иззидат от изолиращ материал. Ще припомня, че обикновената тухла има добри изолационни качества; подобни са и кухите, решетъчните и газобетонните тухли.

Ако въпреки всичко се налага допълнителен пласт, ще ви посъветвам да използвате споменатите вече дървесновлакнести плочи. Само трябва да внимавате да не се навлажнят, ако не съществува възможност отново да изсъхнат, защото тогава се губи целият изолационен ефект. Когато правите подова настилка, може например върху подложния бетон да поставите един ред дървесновлакнести плочи, върху тях един пласт изолационен картон и едва след това да положите настилката от подови плочки.