Ловци на духове: Замръзналата империя

Стенни плочки

Фаянсовите стенни плочки се състоят от бисквит, приготвен от бяла глазура чрез печене, и стъкловиден пласт – глазура, която е нанесена върху бисквита също чрез печене. Глазурата създава истинския ефект на фаянсовите плочки, чрез нея в облицовката може да се постигне най-голямо разнообразие.

Ако в глазурната маса се прибави борна киселина, при печенето се получава глазура с голям блясък. Ако се прибави креда, глазурата става матова.

Фаянсови плочки с матова глазура се употребяват навсякъде, където се налага да се избегне отразяване на светлината и където трябва да се постигне топлота и уют.

Различаваме едноцветни и многоцветни глазури. При последните се преливат два или три цвята. Цветовата гама варира от ярко бяло до плътно черно. Осведомете се най-напред какво се предлага на пазара, а след това направете избора си. От практична гледна точка за облицовка ви препоръчвам светлите тонове, въпреки че черното, тъмносиньото и тъмночервеното са така привлекателни. Поставени зад ваната, по такива плочки се вижда всяка пръска и след всяко къпане ще трябва да миете и лъскате стените.

Фаянсовите плочки се произвеждат в следните размери:

  • 150 х 150 mm, дебелина 6 mm
  • 150 х 75 mm, дебелина 6 mm
  • 150 х 108 mm, дебелина 5 mm
  • 200 х mm тт, дебелина 7 mm

Ако ви попаднат плочки, останали от минали години, дебелината им може да е 4 mm.

Какъв размер плочки ще изберете, зависи пак от вас. Винаги на големи площи по-добър ефект се постига с по-голямоформатни плочки. Размерът 150 х 150 mm би трябвало да изберете и когато в облицовката ще включите плочки закачалки, сапуниерки и други подобни, тъй като те се произвеждат с дължина на ръба 150 mm.

За това, как трябва да процедирате при правоъгълните плочки има по ранна тема. Ако имате възможност да купите евтино повредени плочки, можете да отстраните повредените части, като отрежете равномерни ивици. По този начин ще получите правоъгълен формат, например 130 х 150 мм. Такъв формат също позволява красиво оформление на площите. Трябва да са ви известни следните качества на плочките: бисквитът по принцип е бял, за да не се повлияе отрицателно цветът на прозрачната глазура. Той е порьозен, а оттам и водопоглъщащ. Глазурата е плътна, ще рече, водонепропусклива и лесно се почиства. В общи линии фаянсовите плочки са чувствителни на удар.