Защо горчат краставиците

Най-често срещаните причини за засушаване, преповиване, сини температури, особено при младите растения и лоши семена. Но освен това има и друго причини, с които трябва да се съобразите.

В тази статия ще отразим причините и решенията на въпроса защо краставиците горчат.

Едни от проблемите, който може да обезкуражи повечето домашни производители на зеленчуци е, когато горчивина на краставиците горчат при това на случаен принцип. Когато знаете причините за горчивия вкус начините за предотвратяване на този проблем може да повишите успеха в градинарството, а след това да се насладите на кулинарните удоволствия, които са още по-силни, когато имате домашни продукти. 

Горчивите краставици погледнато през окото на науката

Горчивината в краставиците се дължи основно на съединения, наречени кукурбитацини. Тези естествени химикали се срещат във всички краставици (семейство растения, което включва краставици, тикви, пъпеши и тикви). Кукурбитацините са естествен защитен механизъм на растенията срещу вредители и хищници, като правят плодовете не толкова вкусни за животните.

 

Няколко фактора могат да повлияят на концентрацията на кукурбитацин в краставиците.

Генетика – някои сортове краставици са по-склонни към горчивина от други. Традиционните наследствени сортове, макар и често ароматни, могат да носят по-висок риск от горчивина. Съвременните хибридни сортове обикновено се отглеждат така, че да сведат до минимум тази особеност.

Стреса от околната среда – стресовите условия на отглеждане, като нередовно поливане, високи температури и лошо качество на почвата, могат да увеличат производството на кукурбитацин. Обратно –  оптималните условия на отглеждане са от съществено значение за намаляване на стреса при краставиците.

Нередовно поливане – краставиците се нуждаят от редовно поливане. Както засушаването, така и прекомерното поливане могат да стресират растенията, което води до горчивина. Осигуряването на равномерни нива на влажност в почвата е от ключово значение за предотвратяване на този проблем.

Вариации в температурата – високите температури, особено по време на етапа на развитие на плодовете, могат да увеличат горчивината. Осигуряването на сянка през най-горещата част на деня или използването на мулч за регулиране на температурата на почвата може да помогне.

Презряване – презрелите краставици са по-склонни да развият горчив вкус. Откъсването на краставиците в подходящия момент, когато са млади и твърди, може да помогне за избягване на горчивия вкус.

 

Съвети за предпазване на краставиците от горчивина

За да отгледате вкусни краставици без горчив вкус, вземете предвид следните съвети:

Изберете правилните сортове

Избирайте сортове краставици, които са култивирани с мекия си вкус и ниското съдържание на кукурбитацин. Сортове като “Marketmore”, “Sweet Success” и “Burpless” са известни с по-сладкия си вкус. За български сортове не можем да сви кажем, защото няма достатъчно информация, а освен това в България култивирането и отгледаното на зеленчуци за семена, не е добре подържана традиция. През последните години все повече хора се оплакват от несигурни и променливи резултати т. е. една година стават, а друга – не.

Редовно поливане

Осигурете на краставиците си редовно и равномерно поливане. Използването на система за капково напояване или маркуч за напояване може да помогне за поддържане на постоянна влажност на почвата.

Осигуряване на сянка и мулч

Използвайте слънцезащитни мрежи, за да предпазите растенията от силни горещини и нанасяйте мулч, за да поддържате почвата хладна и да запазвате влагата.

Качеството на почвата

Уверете се, че почвата ви е добре дренирана (не задържа прекалено много вода) и богата на органични вещества. Изследване на почвата може да ви помогне да определите дали са необходими поправки за подобряване на състоянието на почвата.

Събирайте реколтата навреме

Откъсвайте краставиците, когато са млади и преди да са станали прекалено големи. Редовното прибиране насърчава растението да произвежда повече зеленчуци и намалява вероятността от горчивина.

 

Как да намалим горчивия вкус

Ако все пак се окажете с горчиви краставици, не се отчайвайте. Ето няколко начина за използването им:

  • Изрязване – кукурбитацините са концентрирани в кората и в краищата. Обелването и отрязването на краищата може да премахне голяма част от горчивината.
  • Накисване – накисването на нарязани краставици в солена вода за 30 минути преди изплакване може да помогне за намаляване на горчивината.
  • Печене – готвенето на краставиците може да намали горчивия вкус.

Въпреки всичко, горните методи рядко биха могли да ви помогна, особено ако краставиците са много горчиви или какво се казва отрова.

 

Ако установите причините за горчивия вкус на краставиците и прилагането на превантивни мерки може да се радвате на богата реколта от вкусни и хрупкави краставици. Като изберете правилните сортове, полагате постоянни грижи и се справяте със стреса на околната среда, можете да отгледате краставици, които са възхитително допълнение към останалите зеленчуци.