Строи се най-голямата база на НАТО на 150 км от Варна

НАТО започна строежа на най-голямата база в Констанца. Тя ще бъде цял град със совите 3000 хиляди хектара! До 2027 г. Румъния ще инвестира 65 милиарда евро за отбрана и ще разполага с най-съвременните военни технологии - изтребители, дронове и какво ли още не.

Кога ще бъде завършена базата? Колко голяма ще бъде, измерено в цифри? Тук ще научите всичко това и за какво се подготвя Румъния, нашата съседка!

На фона на войната между в Украйна, в която вече се знае, че голям принос за нейното започване има и НАТО, стая ясно, че Северноатлантическия съюз има планове, които упорити следа, но по-лошото е, че тези планове се простират доста далече в бъдещето. От къде може да знаем? Военна база може да се постои за месеци, но за да има претенции, че е най-голямата, това става с години. По-рано тази година излязоха материали, че се подготвя база, която трябва да се завърши до 2030 година. Нейното строителство започва сега. Базата Михаил Когълничану ще бъде по-голяма дори от тази в Рамщайн. Докато Путин многократно е заявявал, че разширяването на НАТО в един момент ще достигне критична точка и започна войната в Украйна, вероятно това е отговора на НАТО или както вече са казвали: ако русия не иска НАТО до своите граници, тя ще получи два пъти повече НАТО. Между двете суперсили няма преки удари, но нито една от тях не отстъпва.

Колко голяма ще е базата?

Тя ще бъде на площ 3000 хиляди хектара и на нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи. Това ще струва 2,7 милиарда щатски долара, а изграждането на електрическата мрежа с голям капацитет е вече започнало. Това означава, че ако има удари по енергийните системи в Румъния, базата ще бъде напълно функционална. Представете си само колко бързо се вземат решения, докато тук една малка страна може да остане без електричество.

Според някои източници целия капацитет ще бъде до 50 хил. души. Пистите ще бъдат многократно увеличени, самолетите и дроновете ще бъдат в добре защитени места, а не просто в хангари.  Твърди се, че базата ще бъде за защита, което е малко плашещо. От кого и защо ще се защитава Румъния и България? Всяка база с ракетни установки за защита, може да служи и за нападения. Никой не може да подозира до къде би могла да се разрасне войната в Украйна, а военните са тези, които мисля и за немислимото. При война никой не може да предвиди стъпките на врага, което изисква повишени нива на сигурност и подготовка. Това ще бъде цял град от военни, защото ще има жилища, военни училища, болници, магазини, детски градини и какво ли не единствено за военните.

Тя се намира на особено статистическа позиция –  20 км Черно море и на 400 км от Севастопол. Както и да се погледне, се предполага, че една такава близост до Русия ще дава голямо предимство на НАТО. С увеличаването на напрежението в региона, влиянието върху Черно море става ожесточена битка. Базата ще улесни провеждането на съвместни военни учения и ще засили оперативната съвместимост между силите на НАТО.

Генерал Върджил Балачану, президент на Асоциацията на офицерите от запаса и бивш представител в командването на НАТО каза, Украйна и войната там не са далеч от Румъния.

Концентрацията на военно присъствие все повече се засилва. Дори с невъоръжено около може да се видят предпоставки за ескалация. Ако няма да има НАТО в Украйна, ще има в Румъния. Путин заяви категорични, че ако НАТО не се изтегли, ще се сблъска с нашата военно техническо подготовка.

С война по границите си, Генерал Върджил Балачану каза, че Румъния трябва да обмисли най-лошите сценарии и укрепването на отбраната е от съществено значение.

През последните години Румъния инвестира огромни средства в отбраната. За 2024 г. армията ще разполага с бюджет от над 20 милиарда евро, с 45% по-висок от този през 2023 г. Парите са предназначени основно за закупуване на съвременно въоръжение.

Според публикувани данни от 2023 г. до 2027 г., Румъния ще инвестира почти 65 милиарда евро за военна подготовка.