Скандала около Apple и защо го глобиха 2 млрд. евро

Apple начислява такса при плащане през App Store и не позволява друг методи за плащане. Apple иска 50 цена за изтеглено приложение от своите конкуренти..

Историята до момента: На 5 март 2024 Европейската комисия наложи първата си антитръстова санкция срещу Apple за нелоялно облагодетелстване на Apple Music пред конкурентите си. Глобата в размер на 1.8 млрд. евро е решена поради четири години разследване на Комисията след жалба от Spotify. Американската компания не позволява на клиентите да имат други методи на плащане освен през App Store.

 

Какви са обвиненията срещу Apple?

Компанията Apple несправедливо се е облагодетелствала от услуга си за музика, като не дава на конкуренти като Spotify опция за по-евтино плащане, освен през App Store. Apple начислява до 30 % комисиона за покупки, направени чрез App Store.

Apple няма да получат тази такса, ако се плаща директно в сайтовете на съответните компании и за това не разрешава други методи за плащане. Apple  не позволява или възпрепятствала дори разработчиците на приложенията, да поставят линк към алтернативни методи на плащане.

 

Какво е значението на глобата отвъд нейния размер?

Глобата идва почти четири години след началото на официалното производство през юни 2020 г. Размерът на санкцията в този случай подчертава сериозността на проблема в работата с корпорации, които злоупотребяват с господстващото си положение на пазара, особено в света на технологиите.

Това е и една от най-големите глоби, наложени на голяма технологична компания в ЕС, каквато е Spotify – Швеция. Глобата дава право на всички потърпевши, компании или лица да заведат дело срещу Apple.

Това решение идва в момент, в който Apple преработва своя пазар за приложения, за да се съобрази с европейския Закон за цифровите пазари и да позволи използването на приложения на трети страни на устройствата с iOS.

 

Кой закон е нарушила Apple?

Регулаторният орган стигна до заключението, че Apple не позволява на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни възможности за плащане, представляват условия за “нелоялна търговия” в нарушение на разпоредбите на Договора за функционирането на Европейския съюз. Apple е нарушила конкретни разпоредби на споразумението на ЕС, които забраняват злоупотребата с господстващо положение.

Глобата идва месеци след като ЕС въведе DMA, за да сложи край на нелоялните практики на технологичните компании, които действат като “пазачи” в онлайн пространството.

Глобата за Apple е прецедент за други технологични гиганти, които са изправени пред разследвания съгласно новите правила. За нарушаване на антитръстовите правила дружествата в ЕС рискуват да бъдат глобени с до 10 % от глобалния си оборот, а в случай на повторни нарушения глобата може да достигне до 20 %.

 

Как Apple реагира на глобата?

В остър отговор на глобата Apple публикува изявление, в което атакува ЕС, заявявайки, че правоприлагащите органи не са открили “никакви достоверни доказателства за вреди на потребителите и са пренебрегнали реалностите на пазара, който процъфтява.“. Компанията обвини още Spotify, че иска да презапише правилата на App Store,

 

Каква беше ролята на Spotify?

По-рано тази година Spotify обвини Apple в изнудване, с таксата си от 50 цента за теглене на приложение и че Apple е създал фарс, който заобикаля разпоредбите от DMA на ЕС. Spotify обвинява Apple за такса от 17 %, когато някой закупува цифрови стоки. Разработчиците е трябвало да плащат по 50 цента теглене, след като вече приложението им е било теглено 1 милион пъти. Това спира тяхното развитие.

Spotify е в челните редици на разработчиците, които се оплакват от правилата на Apple App Store.

 

Кои други компании са изправени пред антитръстови разследвания?

Google също е обект на дългогодишно антитръстово разследване, в което регулаторите установиха, че компанията дава собствени препоръки за пазаруване, което ѝ дава предимство през конкурентите в резултатите от търсенето.