Русия и Китай планират ядрена централа на Луната

Русия и Китай планира създаването на ядрена централа на Луната, създаването на извънземни селища, добив на ценни ресурси, а самия Путин отхвърля предубежденията на САЩ за разполагане на ядрени оръжия в космоса.

Колонизирането на Луната е в ход. Като значителен напредък в съвременната надпревара за Луната, Русия и Китай планират изграждане на ядрена електроцентрала на Луната. Планира се това да стане в периода между 2033 и 2035 г., което означава новаторско сътрудничество между двете държави в напредъка на обитаването и изследването на Луната.

Въпреки последната неуспешна мисия на Русия, при която луноходът им се разби, Русия няма намерение да се отказва, а изгражда още по-амбициозни планове.

Ръководителя на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов и бивш заместник-министър на отбраната, подчерта, че опитът на Русия в областта на “ядрената космическа енергия” е ключов аспект на тази съвместна лунна програма, насочена към устойчиви лунни селища. А защо биха искали да строят тези селища? Причините са няколко – от добив на редкоземни метали или ценни газове като хелий-3 (НАСА предполага, че на Луната има неизползвани ресурси за стотици милиарди долари) до подготовка на мисии за колонизация на по-далечни планети като Марс.

 

Енергийни предизвикателства

Борисов подчерта, че трябва да се преодолеят ограниченията на соларните панели, че те не са достатъчни за задоволяване на нуждите от електроенергия на бъдещите лунни селища. Отваряме скоба – следователно за Земята въобще няма да са достатъчни, а зеления план на Европа е като че ли план за нейното унищожаване. Вместо това използването на ядрена енергия се очертава като обещаващо решение за захранване на тези извънземни местообитания, което да гарантира непрекъснато и надеждно снабдяване с енергия. Космическият телескоп Джеймс Уеб ще наблюдава тези космически чудеса до средата на 2025 г.

Поради сложността на проекта, има нужда от повишаване на автоматизацията, която да лиши изцяло човешкото присъствие. А какво ще стане на Земята при една такава автоматизация? Русия планира да създаде товарен космически кораб с ядрен двигател, наречен космически влекач. Оборудван с ядрен реактор и мощни турбини ще улесни пренасянето на всички материали. Въпреки техническия напредък, предизвикателства като охлаждането на ядрения реактор остават нерешени. Лунните усилия на Русия се сблъскаха с неуспехи, включително провали на мисиите, но Москва остава твърдо решена да продължи проучването на Луната, включително съвместните мисии с Китай и стремежа към лунна база.

Китай панира изпращане на първия китайски астронавт на Луната до 2030 г. На фона на международната загриженост относно милитаризацията на космоса руският президент Владимир Путин отхвърли предупрежденията на САЩ за разполагане на ядрени оръжия в космоса, което е сигнал за продължаващата геополитическа динамика в космическите изследвания.