Путин изпраща ядрена подводница и военни кораби в Куба. Какво следва?

Дали това е опит за прикриване на срамните загуби в Черно море или запада от името на Украйна бърза да се похвали?

Според американски експерт, тази мисия е опит за прикриване на срамните загуби в Черно море.

Куба съобщи, че Русия изпраща четири военни кораба в Хавана. По информация на Ройтерс, американски служител казва, че това е част от усилията да се покаже, че флотът на Путин все още е глобална сила.

Военноморските сили на Русия претърпяха сериозни загуби от Украйна в Черно море.

Министерството на външните работи на Куба съобщи, че Русия изпраща четири военни кораба в Куба, включително атомна подводница, като се очаква плавателните съдове да бъдат в Хавана между 12 и 17 юни 2024.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс написа закачливи и дразнещо съобщение към Русия: “Русия плава в Черно море от 1783 г. насам, но сега е принудена да ограничи флота си до пристанището… И дори там корабите на Путин потъват!”

Като че ли Обединеното кралство се хвали за това, несъзнавайки, че това може значително да увеличи напрежението между изтока и запада.

Украйна използва морски дронове за да преследва руски кораби, а Москва изтегли по-големите си военни кораби, за да намали уязвимостта им от нападения.

Нито един от корабите няма да нови ядрени ракети, което не представлява заплаха за региона, е част от исторически сърдечните отношения между двете страни.

Според Америка разполагането на кораби е опит на руските военноморски сили да покажат мускули на световната сцена, след като претърпяха загуби в Черно море.

Става дума за това Русия да покаже, че все още е способна на някакво ниво и  е глобална сила

Украйна твърди, че е унищожила една трета от флота ѝ. Безпилотни самолети, които използва Украйна са извади от строя много руски военни кораби, принуждавайки Русия да търси по-безопасни пристанища далеч от Крим.

март Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви, че Черноморския флот на Русия е функционален и неактивен, след като Украйна заяви, че е ударила още два нейни кораба.

По-рано тази година Русия също така направи размествания в ръководството на военноморските си сили. Според западни анализатори “Русия се опитва да поддържа остарелия си флот”

Става явно, че с това Русия иска да направи намек на запада, като припомни кубинската криза с ядрените установки, когато Русия принуди НАТО да премахне базата си в Турция.

Разполагането идва и след като Путин заплаши, че ще изпрати оръжия с далечен обсег на действие в региони по света, които искат да ударят западни цели.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия заяви, че целта му е да запази руското военноморско присъствие в оперативно важните райони.

 

Ставаме свидетели на това, как и двете враждуващи страни се опитват да прокарват своите пропагандни, но нека да припомним, че случката преди година. Руска атомна подводница влезе в атлантически океан и се появи отново след седмици. Експерти твърдяха, че НАСА са направили снимки, от които се вижда, че подводницата е станал с 200 тона по-лека. Какво означава това? Едно ядрено торпедо тежи 100 това, т.е. цели две са заложени в океана и могат по всяко едно време да отплават за къде, за САЩ. Дори САЩ твърдяха, че са открили тяхното местоположение, но и до ден днешен не го споменаха. Дали наистина Русия е поставила тези ядрени торпеда, никой не знае, но страха в САЩ моментално се появи. Сега е точно обраното, явно все пак запада е нанесъл поражения на руския флот, за което непременно бърза да се похвали.