Онези, които обиждат, не си заслужават: Как да разпознаваме лицемерите преди изборите

Когато нямаш какво да кажеш, мълчи. Мълчанието е злато. Но когато идват избори, кукувиците пропяват. Много кукувици, една и съща песен.

Политическите кампании винаги са били с високи залози, а шумът и особено гърмящите слова, наистина могат да предизвикат проблеми със слуха, още повече за наивните. Кандидатите ни бомбардират с обещания, които никога няма да изпълнят (бъдете сигурни), а обвинения и контраобвинения са част от този шарен пейзаж.

Сред шума на зрелището някой може да се изгуби и да не забележи по-фините детайли, в които искреността се изразява единствено с селски ругатни. В надпреварата и липса на време, на някои хора им става все по-трудно да скрият истинския си лик и да покажат не само какво са, но дори и че не струват за уважението на останалите. Много показателно е преобладаването на обидите и личните нападки. Известно е, е който няма какво да каже, обижда. Аз съм твърдо за, че онези, които обиждат не заслужават ничие доверие. За обиждаш, не е само да се изтървеш че си невеж или глупав, защото да обиждат във ФБ.., ами нали имаш време да подготвиш текста си, а ти не го правиш и после някой ти е виновен. Това е признак на мързел.

Циганите и ниско интелигентните хора обиждат, за да привлекат внимание към себе си, изтъквайки се за по-умни. А тези, които упрекват какво – те са смешни, защото за затапени. Това са си типични детински глупости, чуете ли ги от пораснал човек, може само да му теглите чертата.

Но кой избира рибата:

Айде и Пламен Пасков се включи към хора на малоумниците Себе си и жените си не могат да оправят, но виж света за оправяне е лесна работа за такива. Не понасям хора, които за пари са готови да лъжат, като цигани на конски пазар. Довчера облизваше денонощно Костадинов, всички го знаете. Нали? И когато самия Костадинов го ритна и той стана “проект”.

Странна работа, явно само аз не разбирам, какъв е смисъла по-малките партийки още на входа на парламента да за изпоизбиват? Невежи ли са, нелепи ли са, промяна ли са…, като онези продължително променливите. Аз очаквах малките партии и всички кандидатстващи от сцената на интернет, да се обединят срещу големите, от сцената на телевизията. Но видите ли, те не го правят. Защо? Най-вероятно всички са еднакви с една характерна българска черта – без панаири и караници нищо не се свършва.  .Явно Пламен Пасков е на път да узурпира парламента, че за това този Марков е решил да го елиминира още в самото начало. С тези жалки думи Себе си и жените си не могат да оправят, може себе си да ликвидира. За заключение мога добавя, вижте шофирането в България – псувните заглушават старите двигатели.

Още нещо Марков искал да си постоят АЕЦ – имали пари, щели да си поискат  разрешение и за това им трябвало да постъпят в парламента. Нали така? На мен ми звучи като да влезе в селския хоремаг, защото там се решава всичко. Няма закони, няма ред, там на маса. Разбира се, това са глупости. Никой не може да си постои АЕЦ, защото това преминава през дългогодишни етапи на планиране и международно разрешение. Не става просто така, а Марков сам ще си го построи и какво – ще вади пари с дългосрочна перспектива, само да му гласуват, да влезе и схемата готова. Примерен списък на планирани реактори: https://world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide С атомната енергетика спирам дотук – който не знае, бива лъган с перспективата да стане фен на този, който го лъже, а такива за такива празнодумци явно милее народа.

 

Културата на обидите

Използването на обиди в политиката не е ново явление. От Древна Гърция до днешния парламамент политиците винаги са използвали остри думи, за да подкопаят опонентите си, а в България подкопават и себе си. През последните години обаче честотата и интензивността на тези нападки се увеличиха, което се предполага от трибуната, която предоставя ФБ. Както каза Радев след катастрофата на Петков, ние сме хора за пример, т.е. не е виновен променливия, духало е вятър.

Но ето какви са целите на обидите: те са най-бързия начин за привличане на вниманието и за обединяване на народа около една личност, като се отвлича вниманието от нейните собствените недостатъци. Например Марков е дебел, което подвежда на мисълта, че е с липса на дисциплина. Това включва неправилно хранене, липса на образованост, не се четат етикетите на храните и още какво ли не. Както се каза здрав дух, здраво тяло. Но разкриват и един по-дълбок проблем: липсата на уважение и нетипични поведение. Ако окачвате от някого нещо, а самия той няма дисциплина, уважение, етика винаги трябва да имате едно на ум. Политиците, които прибягват до назоваване и клевети, показват потъпкване на езиковата етика, а още повече неспособност да участват в смислен дебат. Това поведение е червен флаг за лицемерие.

 

Шкембелиите

Нали знаете, че някои хора не могат да скрият шкембетата си, но това е болест от притеснения, не от ядене и липса на воля и режим. Скоро чух, че Бойко е надебелял от много притеснения, като гледам този Марков и той отива на там, още преди да прекрачи прага на баничарницата. Марков, Марков добре си припомни, че Бойко хората си го харесаха, избраха си го, щеше да вкарва мафията в парламента, но се обърка и я вкара в парламента. Случват се и такива грешки. Не можеш да се мериш с него бе човек, стегни се. Гледай как президента прави набирания, вземи малко пример от него. Пасков се оплакваше, че по време на пандемията не можел да прави кросчета, може би и те спря пандемията? А като те спря гласува ли за възраждане? Ааа? Изборите – една комедия, която води до трагедия. Това ще бъде новата ми тема.

 

Да се сравняваш значи да обиждаш себе си

Забележително колко много упреци видях срещу възрожденците – те вчера влязоха в парламента и ги започнаха да ги стрелят. Към стрелците се присъединяват все повече от онези малките, неизвестни, както ги наричаме в наши роден край. Ако аз исках да вляза в парламента, щях да запазя неутрална позиция, като обявя големите партии за врагове. Но какво толко са направили възраждане – те са влезли в парламента, а аз не. Завист голяма, завист по български или както е казал Вазов –  спокойно бият тесни гърди,

кога от злоба не кипят. Много хора забелязаха, как възраждане се издигнаха с убедителните и напоителните думи на техния лидер, напоиха много умове – но на някой хора много ги е хванало яд! Толкова, че няма да е като на литературно състезание, а точно обраното – те са стигнали до заключението, че простотията привлича, ама много привлича. И до къде ще стигнете с нея, мили хора?

Щом се сравняват с възраждане, значи те са твърде висока топка. Да обиждаш себе си – нека го разтълкуваме. Всеки човек е уникална личност, която има някакви таланти (съвкупност от качества), който може да развие. Когато е заслепен от завистта на успеха на някой друг, той не вижда своите собствени уникални качества и вместо да ги развие, започва да се излага. Пример: вие се много добър футболист и завиждат на шахматист. Започвате да играете шах с него и когато Ви победи, идва нелепата поговорка всяка жаба да си знае гола.