Наръчник на предизборния лицемер

Как да познаем лицемера преди изборите? Създадохме кратко ръководство за предизборния лицемер, абсолютно безпристрастно и без споменаване на имена.

Лицемерието в политиката често се прикрива с фасада на харизма и убедителност. За да разпознаят лицемера, избирателите трябва да бъдат не само бдителни, но дори и проницателни.

Ето някои основни признаци, за които да внимавате:

Липса на последователно – лицемерът често променя позицията си в зависимост от аудиторията или политическия климат. Ако неговата позиция се клатушка ту в една ту в друга посока, струва си да поставите под въпрос истинската му ангажираност към неговите принципи и заявения план на управление. Както е онзи селски израз и така и вака.

Възмущение към опонентите – лицемерите са склонни да изразяват възмущение единствено към своите опоненти, но от подобни действения в собствените си редици, те си премълчават.

Двоен стандарт – това, което споменахме по-горе. Наши – техни, добри – лоши, Сащ – Русия. Този двоен стандарт е ясен признак за лицемерие. Истинската загриженост е последователна, принципна, безпристрастна, а не обусловена от политическото удобство.

Говорят това, което искат да чуят избирателите. Има едно правило, което гласи, че истината е грозна. Подобно поведение се използва от търговците. Когато клиента си хареса стока, продавача му казва, че това е най-доброто и даже, че той го имам също вкъщи. Това се казва на всеки и винаги. Тук няма обективност. Ако очаквате да чуете каквото искате, ще бъдете лъгани.

Те са натигачи или лакеи. Лакей означава човек, който е твърде предан с услугите си към по-богат или шеф. Натигачите са подобни индивиди, примерно те казват “аз не смятам, че моят народ е глупав народ, а че е държан са носа и е лъган”. Глупавите избиратели биха се хванали, а реално “глупав” и “държан за носа” е едно и също. Те се опитват да ласкаят избирателите, както правят кифлите, търсейки си някой по-богат.

Лични нападки вместо критика. Критикуването на опонента е легитимна част от политическия дискурс, но прибягването до лични нападки не е. Политиците, които се съсредоточават върху унижаването на характера на съперниците си, много често нямат какво да предложат. Това са хора, които са изпразнени от съдържание.

Липса на отговорност. Лицемерите рядко поемат отговорност за действията си. Те винаги обвиняват другия, оправдават се или прибягват за директно отричане на факти.

Говорят напоително и убедително. Напоително означава реч, която е твърде лесна за разбиране, като чалга и рап песните. Реч, която ще се приеме от масовката и биомасата, но не и от критиците.

Бъдете проницателни. Почти никой не разполага със статистика или информация, на базата на която да гради планове. Как ще се вдигнат заплатите, ако няма високотехнологични производства. Те ще струват висока първоначална инвестиция, но как и дали до 10 години тя ще се компенсира? Обещанията са гола вода, а трябва факти. Ако те не разполагат с факти, вникнете се в тяхната професионална компетентност. Какво са работил и имат ли постижения? Могат ли да научат 3 страници текст или са мързеливи и склонни да ги прочетат. 

Кукане точно преди изборите. Смешно е как всички се забързват да се лъжат. Например, ако избирате, избирайте хора, които дълги години са обсъждали политическата сцена, а не такива, които се забързват само преди изборите, а после потъват в дълбок сън.

Крадците крещят, дръжте крадеца, а купуването и продаване на гласове е без значение.