Идва ли края на петролдолара и края на самия долар

Саудитска Арабия няма да поднови споразумението, да продава петрол само с долари. Започва бавен период на дедоларизация.

Формално петролдоларите са прекратени, тяхното съществуване вече остава в миналото. На Америка това няма да се отрази добре, защото ако имате право да печатате пари, които се приемат в цял свят, а те се приемат в цял свят, защото всеки може с доларите да отиде и да си купи петрол. Това означава, че за отпечатването на една банкнота харчите центове, а за електроните пари още по-малко. С тази пари в стоки и услуги получавате цялата стойност на това, което пише. Така вие си печатате колкото искате и получават също толкова. Това е равносилно на вълшебна пръчица. Това е възможно именно благодарение на петролдолара. Всяка валута, всяка една парична единица струва това, което може да придобиете срещу нея. Проблемът е, че на 9-ти юни 2024 изтече едно 50-годишно споразумение, с което Саудитска арабия се беше ангажирала да купува и продава петрол само в долари. Това означава, че вече доларите няма да струват това, което е написано на тях, няма да струват техния номинал, а ще започнат да струват все по-малко и по-малко. Това обаче няма да се случи моментално. Споразумението престава да съществува, но за да може да бъде взет този завой, ще е необходим доста дълъг период от време, някъде до 10 години. Това е тенденция, която върви от доста време. Примерно през 2021 г. доларите в световните валутни резерви са били 70%, а сега са 60%. Тази дедоларизация се случва поради усещането, че петролдолара е към своя край.

Но има и нещо други, дедоларизация е свързана с края на епохата на петрола. За повече прочетете статията Края на епохата на петрола.