Глупав ли е българина

Защо българина е глупав и мързелив? Защо българина винаги чака на готово, първо да го пуснат да завърши училище, а след това някой му е длъжен да го вземе на работа. И какво, като си станал 60 кг някой ти е длъжен. Кажи на кого какво си дал, че да искаш да вземаш?

Снимка съжалявам батсе, но гугъл така казва.

Както казваше един преподавател в университета “не малко”. Все пак е българин, трудно му е да се досети за думата  “много”. Или както е казал Айнщайн “само две неща са безгранични – вселената и човешка простотия, но за първото не съм напълно сигурен”. Става дума за дълбинната човешка простотия. Всъщност малко хора правят разлика между глупав и мързелив. В тази статия ще поговорим за мързелив, от гледна точка, че го мързи да си използва мозъка. Ето пример – мързеливия копа с мотиката, а амбициозния създава трактор. Амбициозния иска нещо повече, той иска да достигне отвъд границите. Кой е създал първия трактор: 1892 г. Джон Фроелих – Америка. Честито на печелившите, пак гадните тъпи американци спасиха света от глад, премахната хамалски селскостопански труд, дори и смъртни случаи. Естествено има и по-мързеливи, които и това не правят, но степените на мързела са друга тема.

 

 

Българския народ не се интересува от образование. Той не се интересува че детето му ще бъде необразовано, незаинтересовано от нищи и с пълни предпоставки в бъдещето да бъде използвано.

Стресни се, племе закъсняло, живееш ли, мреш ли, ти не знаеш.

След теб потомство идва цяло, какво ще му завешаеш. (Иван Вазов)

Учи да не работиш…Чака да го пуснат да завърши училище, а после той ще се оправя сам. А как се оправя – гласува, за този, който най-много лъже, чака някой да го вземе на работа, да му даде кафе, закуска, обяд, дрехи, обувки, работата да е на 5 мин. от вкъщи, ако може да му дадат и служебна кола, с която да ходи на почивки, но и горивото на му платят. Случват ли му се всички тези фантазии – не. Кой е виновен – американците. Е как ще е мързелив българина, накрая от няма на къде се хваща за тежа работа, търпи ругатните на шефа и началника си, защо – защото те са същите него, но някой ги е уредил.

Карат децата си да учат в училище, защото те самите не са учили, без да знаят дори, какво учат. Ако нещо не е наред в учебниците, се надяват телевизията да го отрази. Моята класна 4 години разказваше, колко е велик Чърчил и как спаси Европа от война и колко е велика Англия. Това слушах 4 години и още от 2002-ра се започна да се пишат политически пропаганди с учебниците по история, но английски пропаганди. А ти къде беше бе народе? Гледаше Джовисна, Касанда, Каналето, не това беше по-рано.

Българския народ иска детето ми да има бъдеще, а неговите представи за това са, някой да го оправи да стане шеф. От такива шефове всички патим, ни на кой да говориш.

Българския народ си живее в мизерията, плаща си я, защото има наркотик, който да го крепи – ракия, телевизия, интернет. Това иска, за това живее и това си плаша, купувайки продукти и гласуват това, което се рекламират. Ако не им харесат, ще купят новия модел, защото в рекламата казват, че е по-добър, а щом е в телевизията значи е истина. Българския има традицията да гласува по 30 години за един същ човек, защото в деня преди изборите каза 5 хубави приказки.

Да съм бил 7 годишен, когато Жорж Ганчев си тресеше бузите на едно бюро на което се изреждаха всички политици да се рекламират и казваше “гласувайте за Жоржи, за вашия хубав Жоржи” и се чудих, този клоун ли е, но хората отидоха и у гласуваха. Ей това е да нямаш акъл на 7 годишен.

Българския народ заимства все повече от циганските ценност – тарикатлък, оправи себе си за другите не мисли, търси яки чалги и чючеци, а за всичко, което няма американците са виновни.

 

 

Когато бях малък питах “Защо маджуна на прозорците не се замени с някаква гума, лепило (тогава нямаше силикон), вместо всяка година да се сменя маджун?”. Отговорът беше: малък си, прост си, не разбираш, мълчи, слушай. Все това послушание – само дето на послушковците преди години им сложиха маските и им се смяха. Те обичат да слушат, но единствено тези, които ги използват. Сега няма маджун? Какво е маджун ли – някога прозорците са били на дървени дограми, вместо държачи е имало гвоздеи – малоумна история. Стъклото се е държало на тези гвоздеи. За да не се счупи, то се уплътнява с маджун – нещо като пластелин, който след една година пада и така всяка година трябва да се сменя. Ужасна история, направо си е СССР патентована технология. Източния блок едно време такива ги култивираше. А как е сега -немската дограма се произвежда в профилинк (българска фирма) – ейй догонихме ги тези западняци. Уж не стават, а все с тях се мерим. Като и казал Стив Джобс, да се сравняваш с другия, означава да обиждаш себе си. Българите нали се знаят, какво са и за това все гледа в нещо да се изтъкнат. Но няма с какво. Имах предвид, че някой на 10 години пита за силикон, но 40-годишния динозавър му казва “няма, това е най-доброто”. Още ги има тези динозаври, сред нас са, но им казват рептили. Това е друга тема, подобно на комунистите, на които им смениха табелките и станаха демократи. Пак са си същите простократи и това им е голямата бола – мерцедеса и костюма не е достатъчно, за да спрат да ги презират и иронизират. Няма да пият на една маса със следващия американски президент – мечти и сънища, български обаче, да сме с големите.

Големия мускул

Къде се намира големия мускул – в пространството между ушите хаха, не майтапя се в черепната кухина. Защо се казва така. С физическите мускули (това е метафора) човек и всяко живо същество е твърде ограничено. Умствените способности са сила:

Напред науката е слънце, която в очите грей,

напред народността не пада, там где знанието живей.

Някои в училище пяха тази песничка, други се смееха, а трети бляха. Аз бях от тези, които се смееха, защото като че ли бях единствения, който разбира смисъла, а гледа жалките училищни постановки, които нищо не струваха. Или както беше казал един алкохолик, учителя по химия: насила нищо не става, пък и да става не струва. Казваха му бялата смърт, защото 90% отиваха есента на поправка. Умен ли е българина с 90% двойкаджии? От всеки човек може да стане двойкаджия, но двойкаджията човек не става. Това е крайна форма.

С големи амбиции може да се постигне почти невъзможното. Колко хилядолетия е отнело създаването на колелото? А какъв е неговия принос?

Кога човек започва да ползва големия мускул

Повечето хора, когато одъртеят и не могат да мъкнат тежест си казва: сега трябва да измисли нещо, че вече не мога. Това са първите признаци на ползване на големия мускул. Втори признак: едно време като знам какво съм правил, бе много тъп съм бил. За това, някои хора казват, че младите са глупави, бе да зная за смисъла на фразата. Или както се казва: за да разбереш какво имаш в главата си, първо трябва да се научиш да го ползваш.

Как да разберем колко умни и амбицирани са българите

Първо превод на думата амбиции – лошо е когато амбициите на човек, са по-големи от неговите възможности. Това го е казал Никола Тесла, а възможности не озадачава пари, означава какво може и не може даден жив индивид. И последно уточнения политиците, шефовете и банкерите не са амбициозни – те са мързеливи и разчитат на далавери. Умен е свързано с амбиции, които трябва да се гонят и следва на всяка цена. Цената, това е лични жертви – губи се време, живее се с лишения. Днешните лишения за без телевизия, интернет, почивки морета, кафенета – това искат глезльовците, 99% от хората, аз им казва клизани – глигани. Ето тест за умно семейство – колко деца, които започват първи клас, могат да четат, пишат и пресмятат? Техния брой е равен на броя умни хора. Почти няма такива. Защо? Защото родителите ги мързи да ги научат, дават им телефона за да могат самите родите да си играят с телефоните. Телефонаджии – сакайпаджии. Преди като нямаше телефони имаше телевизори и пак така беше. Колко глупав трябва да е и да се има за родител, за да разчита 100% на училището, т.е. на някой друг на научи детето му на нещо. Умните хора не остават всичко за накрая и не карат по течението. Това е безотговорност, апатия, наивност, все едно дай да гласуваме, те ще ни оправят, а ние ще пием защото сме тарикати. Още си спомням, как в първи клас бях като в училище за малоумни – някои хора до 3-ти клас знаеха, че думите се разделят с разстояния и пишеха по половин страница текст слято, други не можеха още да смятат. Забавна картина, която вещаеше забавно бъдеще. Вече го има. А като пораснаха – много по-зле работата. Всички умни компютърджии се отказаха от програмирането, а двойкаджиите избягаха в Англия пари да вадят. Къде е България питам? А къде са умните?  Стоях и гледах как 16 години се правиха че учат, даскалите се правиха че преподават и накрая държавата не става. Държавата става и пак дава много – има демокрация, има работа, образование, ей такова калпазанско, на тях им стига. Американките бяха прости, но сега кой на кого се смее. Наш боко дрънка глупости защо, ами то се знае че България е тъпанарска страна поне да лакейства пари да му дават на завалията.

Съжалявам Българийо, но аз ще съм тук за да ти го напомням: отечество мило любя, неговия завет пазя, но себе си брате губя, от тия глупци, които мразя.