Amazon купува една от най-големите ядрени централи за $650 милиона

Една от най-големите ядрени електроцентрали в САЩ ще захранва директно новия център за данни на облачните услуги на Amazon с мощност близо 1 терават.

Доставчикът на електроенергия Talen Energy продаде своя кампус за центрове за данни на Amazon за 650 млн. долара. Talen Energy е собственик и оператор на съоръжения за производство и пренос на електроенергия в САЩ.

Amazon ще изгради център за данни с мощност до 960 мегавата на площадката Salem Township в окръг Luzerne, Пенсилвания. Кампусът с площ 1200 акра се захранва директно от съседна 2,5-гигаватна атомна електроцентрала, също собственост на Talen Energy. Това е третата по големина атомна електроцентрала в САЩ, която е в експлоатация от 1983 г., но ползва реактори на General Electric, които са с лицензирани до 2042 и 2044 г.

Новопридобития комплекс от центрове за данни през 2023 г. той разполага с 48 мегавата, които трябва да се увеличат до 475 мегавата. До 2025 г. Амазон очаква максимума си от  960 мегавата. Дори размерите на проекта все още не са окончателно решени, а Amazon отказва да коментира плановете си.

Наред с кампуса на центъра за данни, Talen изгради и съоръжение за криптовалута, което не е включено в сделката с Amazon.

Сделката спада към категория безвъглеродни емисии и като такава все може да забележи, че бъдещето е в ядрената енергия.