16-годишната ми дъщеря напусна училище, за да бъде инфлуенсър на пълен работен ден

16-годишната ми дъщеря има четири милиона последователи, напусна училище, за да бъде инфлуенсър на пълен работен ден и може да си позволи собствен дом. Но славата ѝ има и тъмна страна...

Ами, истинското ѝ име е Амели Хобсън, започва да публикува видеоклипове, още на девет години. Сега тя е една от най-успешните британски звезди в социалните мрежи с доходоносна кариера на пълен работен ден.

Тя има повече от 3.4 милиона последователи в TikTok, още 676 000 в Instagram и 362 000 в Snapchat. Тя води подкаст и е рекламно лице на марката за дрехи Pretty Little Thing.  Сега издава книгата Моят свят: Предизвикателства, промени и преследване на мечтите ми. Както казва 52-годишната ѝ майка Доун Хобсън: “Тя има невероятен живот“.

Предвид завистта, която предизвиква, майка ѝ не иска да каже колко точно печели дъщеря ѝ от реклами и от марката, за която говори. 

Наскоро Ами каза на своите 346 000 последователи в YouTube: “Нямам 1 милион паунда в банковата си сметка… Лично аз не смятам, че съм богата“.

53-годишия ѝ баща Марк е изградил успешен бизнес за пречистване на вода, казва, че се грижи за доходите ѝ “Засега ги инвестираме“.

Нейната майка казва: “Мислехме да ѝ купим къща за 200 – 300 хил. паунда, но тъй като данъците за имоти са големи, искаме да ѝ купим къща, в която наистина ще живее. Това би ѝ спестило много. Ние обаче не искаме нито цент от нея. Ами е затрупана с безплатни подаръци от марки, които искат тя да ги рекламира. Ние сме се трудили за всичко, израснали сме без нищо .. Затова винаги казваме на Ами: Внимавай, не показвай всичко, което ти е подарявано, защото това, което повечето хора печелят за година, ти можеш да спечелиш от една марка.

Въпреки това все още има завист. В училище Ами е тормозена. Много момичета не харесваха това, че е успешна в социалните мрежи – казва тя. “Винаги съм се страхувала: Дали това е денят, в който ще ме пребият?По стените се пишат неприятни неща за нея.

“Накрая пишех на мама: Болна съм, трябва да се прибера вкъщи”. Понякога просто си тръгвах. Не исках да пропусна уроците и времето за игра.” Може би животът ѝ щеше да е по-лесен, ако беше оставила социалните мрежи?

Съществува законово изискване деца под 16 години да бъдат придружавани по време на фотосесии и срещи с фенове на места като търговски центрове, поради което майка ѝ е напуснала работа заради нея.

Като запалена детска танцьорка, Ами започва да използва социалните медии, за да се популяризира. Окуражена от по-големите си сестри, една от които работи в цифровия маркетинг, те редактират нейните видеоклиповете, като в началото тя пее тъжни песни. Налагаше ми се да плача, като слагах VapoRub (балсам при простуда) под очите си – вероятно не е здравословно. Беше забавно, но никога не съм си и помисляла, че това може да стане кариера.

Майка ѝ следи стриктно профилите в социалните мрежи, защото някои от нейните снимки са харесани от доста по-възрастни, а на тези снимки, тя е в полупрозрачни тоалети. Тя получаваше по 200 съобщения на ден и аз ги проверявах – казва Доун. Изтривах всички неподходящи снимки от мъже.

С тежка дислексия, Ами напуска училище след като завърша GCSE (средно училище). “Това беше трудно решение“, казва майка ѝ. “По-голямата ми дъщеря отиде в университет и не е като да съм казала: Да, напусни училище!”

Учителите категорично бяха против напускането на образованието преди 18 години наблюдават децата, които го правят, за да се уверят, че запълват времето си целенасочено. Те редовно звънят, за да се уверят, че тя продължава да се учи и не е принудена от родителите си за да печели пари.

Чрез работата Ами си намира нови приятели, макар че е предпазлива. Понякога разглезвам приятелите си твърде бързо и това може ми се връща.

Все повече се разраства движението за забрана на притежаването на смартфони от лица под 16 години, тъй като проучванията показват използването им с тревожност и загуба на концентрация. Ами е имала първия си смартфон на 10 години, което според нея е подходяща възраст.

Родителите трябва да знаят по-добре, какво значи са пускат 6-годишните си деца в TikTok. Там могат да бъдат изложени на толкова много опасни неща и не можеш да превъртиш назад, за да разбереш какво са гледали. Има плюсове и минуси. Нямаше да ми харесва толкова много в училище, ако не можех да правя TikTok с приятелите си.

Компаниите за социални медии трябва да бъдат по-отговорни“, казва Доун. “Съобщавала съм за толкова много неща – адресът ни изтече навсякъде в интернет, но те не правят нищо“. Тя очевидно се гордее с дъщеря си – иска ѝ се само Ами да използва по-малко червило и да не се натрапва с изкуствен тен.