Ще използва ли Русия ядрено оръжие?

Краткия отговор е, НЕ. Защо? Защото каквото повикало, такова се обадило, т.е. и тях ще ги подгонят същите ракетите.

Според руски източници от ядрения армагедон ни пази здравия разум на руските власти. Чудих се как да го тълкувам, саркастично или оптимистично, или може би е някаква оптимистична ирония, като цяло странни птици са тези руснаци, също като българите.

До днес само САЩ са използвали такава бомба

САЩ са единствената и първа държава, която е използвала такава бомба над Япония. За момента тя е първата и последната страна. Една от причините е, че са искали да експериментират. След като резултата е налице, става явно за щетите от тази технология. Ако игнорираме Втората световна война, никой никога не е ползвал атомна бомба.

Атомната бомба е само за сплашване

Ядрените държави са сравнително малко. Те използват ядреното оръжие само за предупреждение, да напомнят на врага, с какво може да се сблъска. Както Путин беше казал “ако някой се намеси в конфликта в Украйна, ще се сблъска с нещо, с което не се е сблъсквал през цялата си история до момента“. А защо има ядрено оръжие, когато няма да се ползва? То може да бъде ползвано само срещу враг, който не разполага с такова и не може да отговори на удара. Пример – преди години Тръмп изпрати самолетоносач на Северна Корея, за да напомни, че САЩ е САЩ. Северна Корея отговори, че ако не се махне, ще бъде потопен с ядрена ракета, защото разполагат с такива. Тръмп върна самолетоносача. Ако Северна Кореа не разполага с ракетни системи или торпеда и не може да се справи със самолетоносача, да той е предимство. Подобна е ситуацията и с ядрените ракети.

Никой не атакува с ядрено оръжия, защото го очаква същото

Има ли Русия ефективна защита от ядрен удар? Не. Защо? Защото в едно от прословутите си изказвания Путин вметна “ние имаме такива оръжия, че ние ще умрем, ни и те ще умрат. Разликата е, че те ще умрат по-рано, а ние ще имаме време да се прекръстим и да отидем в Рая.” Друга запомняща се реч е “На кой му е нужен свят без Русия“. Както и да анализираме двете изречения, става ясно, че никоя държава няма ефективна защита срещу ракети за масово унищожение. Единствения вариант е, идеята на Илон Мъск – да се опаши цялата палета със сателитен. Ммм.. доста сателити са това, дали ще им стигнат всички земни ресурси или ще търся от космоса. Идеята е, всичко да се следи и всяко тяло, което достигне определена височина, да се засича. Така то може да бъде неутрализирано, преди да достигне вражеската цел. Както е упоменал Путин в презентацията си на ракетите, те заобикалят всички сателити, което им позволява да ударят Америка от южната част. Предполага се, че САЩ има защита само от нападения от изток. И все пак не може ли една ракета, да се унищожи във въздуха? Дори и да може, тази ракета може да се детонира във въздуха, например над облаците, което 10 км над земната повърхност. Ракетата нанася щети на няколкостотин километра, така че където и да настъпи ядрно деление, щети върху вражеската територия са налице. Колкото по-високо се взриви, толкова повече радиация ще има в атмосфера. Следователно щетите са на цялата планета. Ето за това, никой няма да ползва такава, но може да ползва водородна бомба или такава, която има по-малко радиация. Не забравяйте, че ефекта от  водородната бомба може да бъде подобен на ядрената, но без радиация. Все още няма държава, която да има 100% въздушен щит и за това, никой не използва тези оръжия.