Вестник на властта (2017)

7.288 080 votes
Актьори
Meryl Streep, Sarah Paulson, Tom Hanks
Режисьор
Steven Spielberg
Сценарист
Josh Singer, Liz Hannah
Снимки
White Plains, USA, New York
Жанр
Драма, Исторически
Година
2017
Премиера в България
02 Март 2018
Държава
USA
Продължителност
115 мин.
Бюджет
50,000,000
Трейлър на Вестник на властта (2017)
5 / 5 - 1 vot
3341
4
0
Присъединете се към YouTube канала ни
През 1971 г. вестникът "Вашингтон пост" влиза в конфликт с американското правителство, като претендират за правото да публикуват т. Нар. Пентагонови книжки, които биха изложили на обществото плановете на американското правителство за войната във Виетнам.
The Post (2017)

През юни 1971 г. “Ню Йорк Таймс”, “Вашингтон пост” и други големи американски вестници хвърляха смела позиция в полза на свободата на изразяване. Те информират за документите на Пентагона и разкриват държавни тайни, присъщи на четири десетилетия история и Американски председателства. Точно по това време, Катрин Греъм поема бизнеса на семейството си – “Вашингтон пост” и става сред водещите  издатели в САЩ. Но постепенно вестника започва да запада и търсенето на интригуващи новини е наложително. Тя и амбициозния редактор Бен Брадли се опитват да дадат нов живот на западащия вестник. Заедно те създават малко вероятно екип, призован смело да подкрепи публикуването на документи и да се бори срещу безпрецедентния опит на администрацията на Никсън.

Медията се озовава в огромен спор с американското правителство, когато споделя една история за четирима американски президенти и съответните тайни за ролята на Америка във Виетнам. Войната идва. Брадли иска да публикува информацията на всяка цена, дори ако трябва да отиде в затвора, а Греъм се притеснява за безопасността и финансовото бъдеще на своите служители. Нейното положение като журналист, американски патриот и бизнесмен я поставя в морална дилема.

Базиран на истинската история на т.нар документи на Пентагона, които имат официалното заглавие “Съединени щати – Виетнам отношения, 1945-1967: проучване, изготвено от Министерството на отбраната”, които показват как Министерството на отбраната на САЩ е участвал във Виетнам между 1945 и 1967 г. и е излъгало чрез президента Джонсън, че войната е планирана да се пребори с комунизма. През 1971 г., New York Times публикува части от документите на Пентагона, въпреки насрещни ветрове на американски правителствени части, заедно достигнаха Върховния съд и в крайна сметка това са основните фактори за излизане от войната във Виетнам.

Филма се отнася до вестникът The Post в който двама журналисти се борят срещу правителството за правото да публикува Пентагонските книжа.

Добави ревю