Щиглецът / The Goldfinch (2019)

Актьори
Nicole Kidman, Finn Wolfhard, Sarah Paulson
Режисьор
John Crowley
Сценарист
Donna Tartt, Peter Straughan
Снимки
New York City, USA, New York
Жанр
Драма
Година
2019
Премиера в България
11 Октомври 2019
Държава
USA
Бюджет
40,000,000
Малкия Тео попада на атентат в музей, където сред хаоса, по настояване на умираш старец, открадва скъпа картинка от 1654 г. която по-късно променя живота му.
13 годишния Тео Декер и майка му посещават Нюйоркския метрополитен музей, където попада на терористична атака. Тео оцелява, но не неговата майка. След експлозия, непознат умиращ старец го убеждава да вземе със себе си една от очарователните картини на музея. Тео скрива скъпоценната картина на холандски стар майстор, която сега се смята за унищожена от експлозията. Картината ще бъде най-ценното му съкровище и ще даде нова посока на живота му, която след няколко години ще го отведе в Лас Вегас. Но освен това през следващите 14 години, той се е потопил дълбоко в престъпния подземен свят и се налага да се скрие в една хотелска стая в Амстердам.
Основава на американския роман The Goldfinch от автора Донна Тар, публикуван през 2013 г. Книгата се превръща в бестселър и печели наградата “Пулицър” в секцията за художествена литература.
Заглавието се отнася до картина на холандския художник Карел Фабрициус, ученик на Рембранд, която той е рисувал през 1654 г. Неговото почти пълно произведение е разрушено при експлозията на склад в холандски университетски в град Делфт. На 12 октомври 1654 г., когато настъпва катастрофата, самият Карел Фабрициус остава живота си там.
В главната роля
  • Nicole Kidman
    Nicole Kidman
    Никол Кидман