Курск (2018)

6.613 840 votes
Актьори
Matthias Schoenaerts, Peter Simonischek, Léa Seydoux
Режисьор
Thomas Vinterberg
Сценарист
Robert Moore, Robert Rodat
Снимки
Belgium
Жанр
Драма, Исторически
Година
2018
Премиера в България
Държава
Люксембург, Белгия
Продължителност
1 ч 57 мин
Бюджет
20,000,000
Трейлър на Курск (2018)
11 983
Абонирай се за YouTube канала ни
Трилър базиран на истинските събития за подводницата Курск, екипажът на която се бори да оцелее, а руския флот отказва помощ, защото не иска да признае трагедията.
Подводницата Курск отплава през август 2000 г. с екипаж близо 120 души. Подводницата, която е задвижвана от ядрен реактор, трябва да участва само в упражнения в арктическите води, но след като е разтърсена от две експлозии, подводницата потъва. Единствено 23-ма души от екипажа оцелява, но сега трябва да се боря за живота си, докато семействата им, се опитват да изчистят всички политически проблеми, които спират спасяването.

Въз основа на романа на Робърт Мур “Тихият армагедон” за истинската история на руската ядрена подводница К-141 Курск.

На 12 август 2000 г., тя влиза в Баренцово море на ръба на Северния ледовит океан, където по време на обучение, избухват две експлозии на борда. По-голямата част от екипажа умират. Остават 23 души, които трябва да се борят за живота си на борда на потъващата подводница.

Само защото руския военноморския флот не иска да признае, че един от техните плавателни съдове е потънал по време на учение, търсенето започва 6 часа по-късно. Нужни са още 16 часа, за да се намери Курск, а за да се достигне екипажа, общо 7 дни след многобройни неуспешни опити.

По-късно действията на руския флот бяха критикувани, защото отказаха дългогодишна международна помощ и информираха медиите с неточно информация.

Когато най-накрая приеха норвежката помощ, намериха всички 118 членове на екипажа мъртви и е установено, не само че са починали от липса на въздух, но и удавени, тъй като експлозия е била в корема на подводницата.