Фокстрот (2017)

7.44 920 votes
Актьори
Lior Ashkenazi, Yonaton Shiray, Sarah Adler
Режисьор
Samuel Maoz
Сценарист
Samuel Maoz
Снимки
Israel, Tel Aviv
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
Държава
Израел, Швейцария, Германия, Франция
Продължителност
113 мин.
В Тел Авив пристига лоша новина: синът на семейство Фелдман е загинал като войник в служба на страната. Тъжната вест разтърсва семейството. Следват дни на мъка, които в последствие ще се окажат напразни.
За архитекта Майкъл и съпругата му Дафна, за един ден светът се срива, когато пред къщата им стоят офицери и казват, че техния син, който изпълнява военната си служба е мъртъв. Скръбта за детето им е бездънна. Мъка и неразбиране на Майкъл бавно се увеличават до ярост. Но как се е случило, това когато тяхното момче, в хода на военната си служба, предимно охраняваше граничен пост, заедно с четирима други войници? И как трябва да се справят със загубите и чувствата за вина в бъдеще?
Тъй като на погребението ще присъстват офицери, изисква допълнителни бюрократичните подробности, които още повече изостря ситуацията. Но тогава съдбата на Майкъл и Дафна внезапно поема непредвиден обрат: Джонатан все още е жив, смъртното послание е грешка, грешка в системата. Майкъл настоява синът му незабавно да се върне у дома …

Сценаристът Samuel Maoz изготвя филма, по едни действителен случай, който някога е преживял: неговата дъщеря винаги закъснявала за училище и се налагало всеки път да викат такси. Един ден ядосан от факта, че пренебрегва образованието той иска тя да си хвани автобуса, както всички останали. 30 минути по-късно съобщават за инцидент, със същия автобус номер 5, в който има ранен и жертви, а неговата дъщеря не отговаря по телефона. Това са били най-ужасните му 30 минути в живота, след което дъщеря му се прибира, защото отново е закъсняла и изтървала автобуса.