Кралството на планетата на маймуните

Боб Марли: One Love (2024)

Bob Marley: One Love
6.420 хил. гласа
Актьори
Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton
Режисьор
Reinaldo Marcus Green
Сценаристи
Zach Baylin, Frank E. Flowers
Снимки
Kingston, Jamaica
Жанр
Драма
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
1 ч 47 мин
Трейлър на Боб Марли: One Love (2024)
612
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Боб Марли: One Love (2024)
Биографичният филм "Боб Марли: Една любов" разказва за световноизвестния ямайски музикант създал реге жанра.

Боб Марли: Една любов: Филмът (2023)

В Ямайка през 1976 г. цари обстановка близка до гражданска война. За да подпомогне мира и разбирателството на сънародниците си, Боб Марли обявява голям безплатен концерт в столицата. Малко преди концерта въоръжени мъже нахлуват в дома на музиканта, където е неговата съпруга, децата му и негови приятели. Без да се колебаят започват да стрелят хаотично. Няколко души са ранени, но няма смъртни случаи. За да си осигури безопасността си, се премества в Лондон. Там записва най-важния си албум – Exodus, в музикален план и по отношение на своите послания. С него се издига до световна суперзвезда. Деликатната ситуация в роднината му пречи да намери покой, както и болестта, която първоначално изглежда неуловима, но скоро става все по-непосилна.

Биографичен филм за известния ямайски реге изпълнител Боб Марли, чиято история за преодоляване на трудностите и революционната му музика, вдъхновяват няколко поколения, разпространявайки послание за любов и мир. Боб Марли влиза в историята на музиката, пеейки и свирейки на китара с песни като Three Little Birds и No Woman, No Cry. Но пътят му към славата не минава без препятствия и трудности. Той непрестанно отправя послания за мит, които обаче не на всички се харесат.

Филмът се фокусира върху създаването на известния му албум Exodus от 1977 г. Той е особено значим, тъй като е създаден след като музикантът прави опит да се самоубие. Той трябва да преодолее най-различни професионални и лични трудности, за да се потопи в света на музиката си, която продължава да свързва публиката повече от 40 години след смъртта му през 1981 г.

Боб Марли, истинско има на който е Робърт Неста Марли, е роден в Ямайка през 1945 г. в свят на насилие и бедност. Неговият звукозаписен продуцент Крис Блекуел го подкрепя в музикалния му възход. Въпреки че има съпругата и деца, той иска нещо повече – гласът му, посланията и музиката да бъдат чути от цял свят. Неговата музика, която по-късно е наречена реге, прави революция в заобикалящия го свят.

Рита Марли и дъщерята на музиканта Седела Марли са сред изпълнителни продуценти. Режисьорът Рейналдо Маркъс Грийн е заснел и други биографичния филм като Методът Уилямс, макар и от света на спорта, а не на музиката.

Синът на Боб Марли – Зиги Марли, който е съпродуцент предлага актьорът Кингсли Бен-Адир да бъде избран за главната роля, въпреки че е значително по-висок от баща му.

Певицата Марша Грифитс е изиграна от Наоми Коуън, която нейната племенница.