120 удара в минута (2017)

7.412 200 votes
Актьори
Nahuel Pérez Biscayart, Adèle Haenel, Arnaud Valois
Режисьор
Robin Campillo
Сценарист
Philippe Mangeot, Robin Campillo
Снимки
France, Paris
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
Държава
Франция
Продължителност
2 ч 23 мин
64
През 90-те години в Париж, вече повече от 10 години бушува епидемията от СПИН, но властта не предприема сериозни мерки. Няколко души от засегнатите, се опитват да привлекат вниманието на обществото, което се отнася с пренебрежение към болните и ги игнорира.

Всяко сърце, което има 120 удара в минута е знак, че не е здраво. Въпреки това, голяма част от населението във Франция в началото на 90-те години е безразлично към ХИВ или дискриминира засегнатите. Главна причина за това е, че засегнатите са общностите на обратните. Епидемията бушува вече от десет години. Правителството на президента Франсоа Митеран не прави нищо да помогне на фармаколозите като Мелтън за да има ефективни средства за защита и като цяло да има малко съчувствие и разбиране за страданието на хората със СПИН. Активистката група ACT UP която включва Шон, Нейтън и Софи иска да се противопостави на това безразличие и невежеството от страна на обществото.

Филма отпразнува своята премиера в Кан през май 2017 г. и след това отиде в състезанието за Златната палма. .В крайна сметка спечели Гран, което е допълнение към другите награди. В сценария участва Филип Мангейт, който въз основа на собствените си спомени за събитията, пише този филм.