Kindle електронен четец

Kindle като част от електронните четци

Това е едно от най-зашумялите съвременни устройства, които обаче, може би като лека насмешка пред технологиите, се опитва да имитира книга. Това за някои звучи жалко а за друго страхотно. Много хора не са много в час, какво може да се прави с Kindle, но при положение че толкова много се говори за него, те искат да го пробват. Първото което трябва да се вметне е че той спада към група устройства наречени Електронни четци. Знам че това звучи смешно, но е превод от английски eBook Reader. Те носят също името Електронна книга, но лошата новина тук е че ако го напишете в търсачката, рискувате нищо да не намерите или малко да се объркате, защото Електронна книга се нарича още PDF документ и ще ви излепят такива.

Разбирам това, че доста хора в съвремието опитват различни технологии, за да направят правилна преценка, кое е за тях и кое не, а в крайна сметка ако не, ако не опитаме, никога няма да разберем трябвали ни или не? Преди обаче да престъпите към покупка или още повече подарък на някой роднина, който обича да чете, трябва да имате, малка представа какво точно е това устройство и как се браво с него. Чували сте че то разполага със собствена система за теглени на книги, но не знам дали сте наясно, че тя не е българска и малко е вероятно там да има български книги. Та дори и да има те ще са много малко, а човек не чете, това което има, а това което му харесва. Друго което е по-важно, че то тази система се купуват книги, а не се теглят безплатно. Но да не ви отчайвам, не губете надежда, Kindle за подарък е може и едни от най-добрия вариант. Представките казани по-горе Ви обвързват да имате компютър и интернет за да качвате книги. Не е задължително на човека който ми подарявате киндъл, да има компютър, защото електронната книга, може да побере много такива. Достатъчно е през няколко седмици да качвате 5-10 книги, което е достатъчно на роднината Ви да ги чете и да се наслаждава на удобствата, без да има компютър. Но щом казахме удобства, нека не говоря само празни приказки а да вметна някои от тях

Удобства и недостатъци на Kindle

Може би вече казах, един от недостатъците е че ако нямате компютър трябва да се ангажирате с някой приятел който да ви качва книги. Другите са свързани със самото качване. Kindle може да чете най-различни файлове като Word, PDF, txt, thml, но както има една поговорка, всичко е въпроса на цена. По-евтините варианти, които вие ще изберете, тъй като тепърва ще развеждате устройството, няма нужда да купувате нещо скъпо. Евтините могат да четат само PDF. В нета има доста книги, които са такива, но има и такива които са под формата на Word  файлове. За да ви тръгнат на Kindle трябва да ги конвертирате, но Kindle няма вграден конвертор. Има доста програми в интернет, но направо да Ви кажа първата седмица докато намерите свестен ще имате ядове. Повечето които са безплатни не поддържат кирилица или има разни други кусури. Но това не е кой знае колко голям проблем, защото най-лесния начин е да питате в някой форум как процедират киндъл колегите. Друго че аз ще публикувам информация, за това какви безплатни програми има за конвертиране така че няма да имате проблеми.

Но един сериозен недостатък на киндъл, които е сред най-евините, е че не може да прави буквите големи и малки. А текста който се визуализира през електронната книга не е пропорционален на този на монитора на компютъра. Най-лесния начин да го нагодите е да направите няколко параграфа с  различни букви и така ще прецените, кой размер трябва да бъдат.

Статията ще има продължение!