Аквамен 2 и изгубеното кралство

Уонка (2023)

Wonka
Актьори
Olivia Colman, Hugh Grant, Timothée Chalamet
Режисьор
Paul King
Сценаристи
Roald Dahl, Simon Farnaby
Снимки
Bath, Somerset, England, UK
Жанр
Комедия, Приключенски
Година
Премиера в България
Държави
САЩ, Англия
Трейлър на Уонка (2023)
1 175
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Уонка (2023)
Историята на Уили Уонка, ексцентричен изобретател, който с вълшебство и гениалност се е превърнал в Моцарт на шоколада. Предистория на емблематичния герой от Чарли и шоколадовата фабрика.
Яркото и митично начало на един млад изобретател с голям въображение и мечти, който скоро се превръща в Моцарт на шоколада. От дете Уили Уонка (Тимотей Шаламе) мечтае за собствен магазин за шоколад. Но като много други мечти и тази не е лесна. Самоуверен магьосник и изобретател, той е обиколил света и е усъвършенствал занаята си като производител на шоколад. Пред него се намира предизвикателството да убеди света в своите умения. Всяко начало е трудно. Неговата мисия е да дарява радост с изобретенията си и най-вече да основе собствена фабрика, които бързо се превръщат във феномен и привличат вниманието на Шоколадовия картел, защото той има свои собствени планове и поставя препятствия на ексцентричния мечтател. Без разрешението му тук никой не може да продава малките кафяви бонбонки, а още повече големи блокчета шоколад. Дори вратата на магазина трябва да остане затворена. Мощния картел пресича пътя на Уонка, мечтата на който е на път да приключи. Но това няма толкова лесно да го откаже, защото той кипи от идеи как да продаде шоколадовите си лакомства на хората. С изобретателност и магия Уонка започва да променя живота на хората около себе си. Историята не изключва неговата майка, както и бедното момиче и странното същество Умпа-Лумпа, с които обединява сили.

Историята на Уили Уонка, преди да стане най-великият производител на шоколад и бонбони в света. Как се е превърнал в тази емблематична фигура и как се е запознава с човечетата, които му помагат да управлява шоколадовата си фабрика. Режисьорът на Падингтън Пол Кинг разказва предисторията на главния герой.

Книгата на Роалд Дал Чарли и шоколадовата фабрика, на която е базиран филмът, е публикувана за първи път през 1964 г. Това е третата адаптация след филмите през 1971 и 2005 г., когато Джони Деп играеше лудия и ядосан милионер Уили Уонка, който дава уроци на непослушните деца. Също така филмът черпи много вдъхновение от книгата Чарли и Големият стъклен асансьор от 1972 г.

Снимачната площадка е разполагала с професионално производство на шоколад, поради което режисьора Пол Кинг шеговито твърди, че до края на снимките е качил 25 килограма. За Тимъти Шаламе се твърди, че се е чувствал зле от изяждането на толкова много сладкиши пред камерата.

Като се има предвид за кастинга, Тимъти Шаламе надделява над Том Холанд.