Уют (2019)

Актьори
Камен Донев, Валентин Танев, Албена Колева
Режисьор
Камен Донев
Сценарист
Борис Радев, Камен Донев
Жанр
Комедия
Година
2019
Премиера в България
Държава
България
Трейлър на Уют (2019)
29 314
Абонирай се за YouTube канала ни
Камен Донев, като режисьор и сценарист, създава този филм, който засяга отново българското. В него на преден план се излагат въпросите за деморализация, за един народ, който с времето е все по-ограбван културно и интелектуално.

Камен създава този български филм, в центъра на който застава българския характер и общите черти с този на всички балкански народи. Показва разликата между релаността и представите ни за нея, която може да бъде твърде субективна и индивидуална. Примери за това са разликите между фолклорна музика и чалга, между патриотизъм и един съвременен фейсбук патриот.

В началото идеята за филма е била съвсем различна. Камен е искал да направи адаптация на повестта Жътварят на Йордан Йовков, но както е очаквал, не е намерил никаква финансова подкрепа от страна на държавата. За това се е наложило сам да се справя с проблема с финансирането. За сюжет избира няколко свои пиеси, които заедно с Борис Радев превръщат във филм. Пиесите засягат трудните и типични български взаимоотношения, разказани под формата на комедия. Камен Донев твърди, че се е получило това което иска, а то е да се запаси неговото познато чувство за хумор, което илюстрира българската картина, най-вече свързана с липса на пари; конфликти със съседи, колеги, познати; бъдещето за което мечтаем и това което даваме за него дали е равносилно да това, което получаваме.