Толкин (2019)

72 360 votes
Актьори
Nicholas Hoult, Colm Meaney, Lily Collins
Режисьор
Dome Karukoski
Сценарист
Stephen Beresford, David Gleeson
Снимки
Liverpool, UK, England
Жанр
Драма
Година
2019
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
112 мин.
Трейлър на Толкин (2019)
249
0
1
Повече от 100 години след действителните събития, филма разказва за живота на световно известния автор на фентъзи произведения Джон Толкин и разкрива историята, която е родила епосът "Властелинът на пръстените".
Всички са чували за Толкин, писателят на известната трилогия на Властелинът на пръстените, както и книгата Хобитът. Писателят е известен в цял свят, а неговите творби вече са превърнати във филми, постигайки милиардерски печалби. Сега неговата фигура ще бъде тази, която ще направи скока в големия екран.

Паралелно на прочутия му разказ “История на Средната Земя”, се фокусира биографията, изградена от годините, които са дали най-силно отражение върху живота на фентъзи писателя.

Толкин губи баща си на тригодишна възраст, а майка му умира девет години по-късно. В училищните си дни, младият осиротял писател, сред всички непознати лица, намира такива, на които има доверие и една от тези връзки, скоро ще бъде подложена на изпитание. Връзката с неговата любов Едит, претърпява трудни моменти, при настъпване на Първата световна война.

След войната Толкин се завръща у дома и започва да преподава като професор в колежа Пембрук. Неговият житейски опит се влива в епоса “История на Средната Земя” и създава едно от най-великите си произведения – Властелинът на пръстените.

С участието на

  • Nicholas Hoult
    Nicholas Hoult
    Никълъс Холт