Книжарницата (2017)

Градът, в който липсва книжарница, не е град, който иска една книжарница
6.57 590 votes
Актьори
Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy
Режисьор
Isabel Coixet
Сценарист
Penelope Fitzgerald, Isabel Coixet
Снимки
UK
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
07 Декември 2018
Държава
UK, Germany, Spain
Продължителност
113 мин.
Бюджет
€3,400,000
Трейлър на Книжарницата (2017)
432
0
0
Флоренция Грийн, една свободна душа, решава да остави болката от загубата на съпруга си и да отвори книжарница в малък град. Така тя се среща с нови хора, с привърженици като г-н Брюндиш, но и врагове като влиятелната г-жа Гамарт
The Bookshop (2017)

Флоренция Грийн е вдовица, която се мести в малкия крайбрежен град Хардбороу в източна Англия в края на 50-те години. Тя преодолява ранната загуба на съпруга си и решава да продължи наред, защото скърбите не могат да променят миналото. С него тя е споделяла своята литературна любов и за това сега осъзнава каква е мечтата ѝ: да отвори малка книжарница за да раздвижи настроението на жители на сънливия град с вълнуващи и интересни истории. В действителност това е бъде първата книжарница в града. Въпреки че това не е лесна задача, след много трудности тя успява да започне собствен бизнес в т. нар. Стара къща – стара историческа сграда в малкия град.

Първоначално планът ѝ има успех, книгите се продават, харесват се от всички, дори и самолюбивия г-н Брюндиш  се радва на новата книжарница и нейния собственик. Тя иска да се противопостави на застарелия манталитет на хората и започва да пробужда културата в града, като продава скандали романи, които пораждат вълнения.  Междувременно влиятелната и най-уважавана сред всички в града, Виолета Гамарт планира да затвори Старата къща и да постои център за изкуство. След като заявява намеренията си в съвета на града, това не звучи добре за Флоренция и нейната книжарница.