Можеш ли да убиваш (2019)

Актьори
Иво Йончев, Ивайло Драгиев, Живко Джуранов
Режисьор
Иван Ничев
Сценарист
Иван Ничев, Юрий Дачев
Снимки
Vidahim Vidin Bulgaria
Жанр
Драма
Година
2019
Премиера в България
01 Март 2019
Държава
Bulgaria
Трейлър на Можеш ли да убиваш (2019)
5 / 5 - 1 vot
332
1
1
Седем мъже на 30 годишна възраст решават да постъпят в армията, за да решат проблемите си с парите и мизерията. Това е разказ за България и народа в него, за болните теми, свързани с трудния живот и управляващите.
Разказ за няколко мъже от най-бедните части на България, които търсят всякакъв начин да избягат от мизерията и липсата на пари. Като решение те избират да станат войници. По време на бойните учения проявяват ентусиазъм, но в реалността не могат да преодолеят негативните си чувства към военната политика. След края на обучението им само един ще бъде приет, а останалите ще продължат да се мъчат с ежедневието си, надявайки се някой ден нещата да бъдат по-добри. Интересното за филма е, че сценария е писан 10 години, кастинга за актьори е отнел 3 години, а снимките са направени за 29 дена.
Следващите редове, който вмъкваме, са по думите на самия Иван Ничев: това е филм за съвременници, за България и за всички проблеми, които имаме днес. В него има от всичко по малко: усмивки и смях, на места има ирония, разбира се има и тъга. Това е снимката на нашата родина и живот. Режисьора до сега е правил всякакъв вид кино, включително и развлекателно, навлизал е във всякакви води, но този път иска да покаже тези, които управляват кораба наречен България. В нашия живот има много проблеми, които трябва да се решат сега, а не след години, защото народа достатъчно е чакал.

Филма е една метафора за това, какво може да направи човек в наши дни за да живее един по-сносен живот. Ничев твърди, че не засяга въобще военните, защото темата за българската армия е обширна. Тя няма никакво значение, а от значение са всички тези българи, които живеят в и извън България, и всички те познават трудния живот. Това което го е подтикнало да създаде филма е една статистика, която няма нищо общо с армията:  71% от 30-годишните хора, възрастта на най-силните им години, живеят заедно с родителите си и нямат никакъв самостоятелен живот.

Ничев казва, че всичко това, може да изрази само с един свой любим цитат:  “Писателят не може да служи днес на тези, които правят историята, той служи на тези които я изтърпяват”. А за армията и военните, според него, военния министър не говори за самолети, а за други неща, които са на толкова ниско ниво, че могат да се сравнят с циганските гета. Всеки българин трябва да гледа филма, за да разбера къде живеем и как да помислим, за да направим заедно живота си по-добър.

Такива бяха час от думите на Ничев в Радио Хоризонт и завърши с това, че наистина сценария е писан 10 години и все още е актуален, защото България с нищо не е помръднала от толкова дълго време.