Mank

Манк (2020)

7.133 600 votes
Актьори
Gary Oldman, Lily Collins, Amanda Seyfried
Режисьор
David Fincher
Сценарист
Jack Fincher
Снимки
Victorville, California, USA
Жанр
Драма
Година
2020
Премиера
Държава
САЩ
Продължителност
2 ч 11 мин
Трейлър на Манк (2020)
75
Абонирай се за YouTube канала ни
Херман Манкевич (Гари Олдман) трябва да работи с режисьора Орсън Уелс по сценария на "Гражданинът Кейн (1941)", за който му остават 3 месеца. Развитието на материала е свързано с много сътресения поради техните противоречия. Скандалното поведение на Манк и алкохолизмът му влошават допълнително работата. По ирония на съдбата всичко това прави гласа му уникален.

Дейвид Финчър, режисьор на Седем (1995), Зодиак (2007) и Социалната мрежа (2010) разглежда един от големите и противоречиви въпроси в историята на киното: кой всъщност е написал сценария на Гражданинът Кейн (1941) – един от най-големите шедьоври на седмото изкуство. Орсън Уелс е много млад и идва от света на театъра, току-що е навършил на 25 години, когато започва да снима този първи филм.

До Уелс беше Херман Манкевич, на когото е кръстено заглавието Mank, описван като най-забавния човек на времето си, който се бори за кредитиране на режисурата си, като автор на филма. Филмът е естетично революционен, но и много критичен, който е номиниран за две награди Оскар, но печели само една и точно в категорията за най-добър оригинален сценарий.

Том Бърк играе ролята на Уелс, докато Гари Олдман играе Манкевич. Във филма, който правят Уелс е вестникарски магнат, който всъщност е пародия на действително съществуващия Уилям Хърст, с който във филма Манкевич се сприятелява, но след бурни години между тях се заражда вражда. Хърст забранява на вестниците си да споменават дори името на филма. Следователно Манк е кисел портрет на Холивуд от 30-те и 40-те години, златната ера на киното, който показва как се прави магията зад кулисите, докато кукловодите са мъже като Луис Б. Майер, президента на MGM, ръководителя на MGM, бивш дистрибутор на Paramount и други извести личности.

Всички те се появяват във филма Манк. Докато магната Хърст в реалния живот има любовна афера с Мериън (Аманда Сейфрид), вярва, че една от героините във филма е олицетворение на нея. Така че Гражданинът Кейн е приет много лично от страна на Хърст и иска да унищожи лентата на всяка цена.

Актьорски състав

  • Gary Oldman
    Gary Oldman
    Гари Олдман
  • Amanda Seyfried
    Amanda Seyfried
    Аманда Сейфрид
Използваме "бисквитки", персонални реклами на Google и статистически анализ. Събираме данни от вашето устройство, за да предоставим подходящи реклами, интерактивни функции и по-добро съдържание.

Приемете или направете персонални настройки за да продължите
ok
настройки
Функционални бисквитки

Персонални реклами

Статистически анализ

назад
запис
затвори
приемам всички