Първият човек (2018)

7.3155 520 votes
Актьори
Ryan Gosling, Jason Clarke, Claire Foy
Режисьор
Damien Chazelle
Сценарист
James R. Hansen, Josh Singer
Снимки
Atlanta, USA, Georgia
Жанр
Драма, Исторически
Година
2018
Премиера в България
Държава
САЩ, Япония
Продължителност
2 ч 21 мин
Трейлър на Първият човек (2018)
4 633
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Първият човек (2018)
През 1961 г. НАСА има за цел да изпрати първия човек на Луната. Научния център успява през 1969 г. благодарение на Нийл Армстронг. Филма ни насочва вниманието към астронавта и историята на мисията Аполон 11, която го е направила първото човешко същество стъпило на луната.

First Man (2018)

Първият човек, който ще стъпи на Луната, може да е мечта на много американски астронавти през 60-те години на миналия век. Но за бившия пилот на НАСА, Нийл Армстронг пътуването до космоса, последвано от лунна разходка, е внезапно достижимо, тъй като програмата има за цел да направи символичната стъпка напред.

Това е първият разказ за живота на астронавта и легендарната мисия, която го направи първият човек, който стъпи на Луната. Филмът ориентира историята си към космическата програма на НАСА, която се извършва в периода между 1961 и 1969 г. – от първите научни изследвания до момента, в който Армстронг пътува до Луната в Аполон 11 – една от най-важните космически мисии и най-опасната в историята на човечеството. Мисията завършва през 69 година, благодарение на Армстронг – човека, който в името на прогреса и нацията направи лични жертви.

Филма е адаптация на книгата на Джеймс Хансен, която той пише за животът на астронавта в сътрудничеството с неговото семейство и НАСА.

Зад кадъра и информация

Основава се на действителната история на астронавта роден през 1930 г. в Охайо. През 50-те години той служи в Корейската война във флота. След това той става тестов пилот и се присъединява към НАСА през 1962 г. През 1966 г. пътува към космоса за първи път в мисията Джемини 8. Втората мисия е космически полет на Аполо 11, където заедно с колегата си Бъз Олдрин отива на Луната на 21 юли.

Историкът Джеймс Р. Хансен има рядък директен достъп до Армстронг, който е трябвало да играе ролята на американски герой и действително се е превърнал в такъв, известен още като “Ледения командир”. Армстронг имаше семейна трагедия преди Аполо да го превърне в този прочут астронавт и той стана този перфектен герой, който първоначално трябваше да бъде Бъз Олдрин. В последствие НАСА обърна решението си, защото Нийл беше смятан за по-героичен. Армстронг се завръща от Луната, като един от най-известните мъже на Земята, но не се възползва от това за политическа кариера или привърженици. Той отново се присъедини към семейството, най-важното за него, като затвори вратата за света.

 

Актьорски състав

  • Claire Foy
    Claire Foy
    Клеър Фой
  • Ryan Gosling
    Ryan Gosling
    Райън Гослинг