Годзила и Конг: Нова империя

Киберпрестъпност (2024)

Актьори
Тервел Пулев, Биляна Лазарова, Ники Кънчев
Режисьор
Атанас Михайлов
Сценарист
Атанас Михайлов
Жанр
Драма, Криминален
Година
Премиера в България
Държава
Трейлър на Киберпрестъпност (2024)
505
Абонирай се за YouTube канала ни
Киберпрестъпност отразява опасността от социалните мрежи над младежите и учениците, където съмнителни фигури кроят своите сенчесто планове.

Официално филмът е обявен, че е по действителен случай, но не разказва точно конкретна история. Вместо това сюжетът включва съвсем различни истории около една гореща тема – живота на съвременните младежи, ученици и подрастващи. Всяко време и всяка епоха крие своите хубави и лоши страни. Кои са лошите страни на настоящето или както се нарича модернизма? В центъра на сюжета са опасности на интернета и най-вече на социалните мрежи. Едни на пръв поглед любопитни и съвсем обикновени запознанства, се оказват не чак толкова безопасни. Те могат да прераснат в кошмарна ситуация с изнудване, които да стигнат твърде далеч. Не само онлайн присъствието в наши дни крие опасности. Снимките и видеата в училище бързо се разпространяват, а качването им в интернет вече се оказва нещо неизбежно.

Въпреки името Киберпрестъпност нека си признаем, че технологиите сами никога не са тръгнали срещу хората, а винаги са били в техни ръце. Вината да пада върху тях или просто върху “времената” е малко нелепо. Винаги е имало личности, които са вредели на обществото и реда в него. Те са като една постоянна величина, но тяхното поведения се промяна най-вече от технологиите. Много по-лесно е да бъдат инкогнито в интернет, от колкото отрити в реалния живот. След като интернет има от токова кратко време, свободата в него е почти безгранична, това няма как да не привлече вниманието на съмнителни фигури и техните сенчести планове.

Според режисьора през близо половин минута се извършва някакво престъпление в интернет в светове мащаб. Звучи пресилено, но ако се вземе предвид спам имейлите, непрекъснато се продават и започват от минимум полови милион, нарушенията могат да са и на всяка секунда. При това като се имат предвид, че за утеха или не, популярността на имейлите намалява многократно, спрямо това, което е било преди 10 години. Сега на прицел са социалните мрежи, където контакта между измамник и жертва е директен.