Сноудън (2016)

7.3128 960 votes
Актьори
Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Shailene Woodley
Режисьор
Oliver Stone
Сценарист
Oliver Stone, Kieran Fitzgerald
Снимки
Munich, Germany, Bavaria
Жанр
Трилъри
Година
2016
Премиера в България
Държава
Франция, Германия, САЩ, Англия
Продължителност
2 ч 14 мин
Бюджет
50,000,000
Трейлър на Сноудън (2016)
6 272
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Сноудън (2016)
Сноудън е компютърен специалист, който работи за агенция за разузнавате, в която създава програма за проследяване на хората по цял свят чрез интернет. Той решава да се оттегли и да издаде тайната на няколко журналисти.
Адаптация по книгата The Snowden Files и режисиран от Оливър Стоун. Едуард работи като компютърен специалист за няколко разузнавателни агенции на САЩ включително в Агенцията за национална сигурност. Той трябва да запази мълчание за програма за наблюдение, с която гражданите по цял свят могат да се открит чрез интернет. Но един ден той изчезва, без да каже нито на дългогодишната си приятелка Линдзи Милс, нито на неговите колеги. Сноудън се среща в Хонг Конг, който е режисьор на документални филми и журналистът Глен Грийнуолд. Той иска да разкрие строго секретни документи за наблюдението на американското разузнаване, въпреки, че му е забранено да го прави и знае какви ще бъдат последствията. Не отнема много време, докато ЦРУ установи, кой е източника на информация, която е обществена тайната.

 

Предистория и около Сноудън
Режисьора Оливър Стоун е известен с историческите си филмите като Nixon (1995), W. (2008), JFK (1991), които засягат исторически събития или личности, като 11 септември, падането на световния търговски център World Trade Center (2006).  Сноудън предпочита политически истории, разказвани от страната на  свидетелите. През 2013 той предизвика сензация когато с помощта на журналисти и средствата за масово осведомяване, той показа секретни документи на НСА в които са събирани лични данни от органите на собствената си страна, посредством анализиране на компютрите и интернет мрежата. Първоначално проектът излезе със заглавие The Snowden Files, но по-късно бе променен на Сноудън.
Филмът се основава на две книги за известилия компютърен специалист Сноудън: Досиетата на Guardian от журналиста Люк Хардинг и Time of the Octopus от Anatoly Kucherena.

Актьорски състав

  • Nicolas Cage
    Nicolas Cage
    Никълъс Кейдж
  • Shailene Woodley
    Shailene Woodley
    Шейлийн Удли