Таблети

Скъп или евтин таблет. Кой модел да избера през 2014 година

Размишлявайки върху избора на таблет, това обикновено се ръководи най-вече от цената на устройството. Ако не се ограничи с финансите може да си закупите IPAD, Asus или Samsung за 1300 лева. Повечето можели с тази цена със сигурност няма да ви разочарова – те са с високо качество и доста продуктивни. Ако искате да изберете таблет на не толкова висока цена, то трябва да се направи по-подробен преглед на наличните модели. В този случай трябва да се спрем на модел, който да отговарят на минимума, необходим за нормалната работа.

Плюсове и минуси на евтини таблети

Основният доставчик на евтини таблети на нашия пазар определено е Китай. Китайските таблетки се характеризират с ниска цена и не лошо изпълнение. При изборът трябва да се обърне внимание преди всичко на най-важните елементи, които ние ще обсъдим в тази публикация.

Плюсове

Цена на евтиния таблет понякога е два, три пъти по-ниска от цената на някоя популярна марка. Поради това, вместо да караме с един 3-5 години , ние си купува по-нов всяка година.

  • Стойност на параметрите и характеристиките са много добри.
    Качество на комплектовката са на прилично ниво
  • Актуализирането на програмиране се случва да се дори по-често от колкото на известните марки

Минуси

  • Техническите характеристики въпреки че са добри има какво още да се желае
  • В евтини таблети не винаги имат достъп до магазина Google Play
    Понякога това се случва, таблетът да е с операционна система пристигнала от Китай и да се нуждаете от професионална помощ за инсталиране на български и програмите, които са ви необходими
  • Матрицата на дисплея се отличава от тази на известните марки, което означава че екрана не е винаги е с това качество, което очакваме

Минимални изисквания при избора на таблет

Независимо от целта, за която ние искаме да си купите таблета, той трябва да бъде практично и удобно устройство, не трябва да се купува нищо слепешката, при избора на компютър или таблет, обърнете внимание на следните аспекти:

Дисплей на таблета

Touch екран е основната характеристика на таблетите. Стойността му не е с най-висок приоритет, но има значение за вас до толкова че с него се управлява устройството. На дисплея трябва да бъде чувствителен на допир, картината трябва да бъде ярка и контрастна с живи цветове. Изображението трябва да се разглежда от различни ъгли по време на възпроизвеждане. Избор на таблет трябва да насочи вниманието си към дисплеите с IPS технология с минимална резолюция от 1024 х 768 пиксела. При най-добрите дисплеи се вижда ясно картината при ъгъл 175 градуса и са чувствителни най-малко при пет едновременни докосвания. Таблетки размер 7 и 8 инча обикновено имат екран със съотношение 16:9 и 10 инча са обикновено 04:03 или 16:10 (1200 на 800 пиксела).

Дисплей на таблета

Процесора на таблетите

Процесора на таблетитеУдобството при работа зависи главно от процесора. Разликата между едноядрен и двуядрен процесор е доста голям, така че моделите с две ядра са доста по-скъпи, по-добре е да платите повече, но да получите бърз и удобен таблет. От дотук казаното може да обобщим, че процесорът трябва да има поне 1 GHz който Ви позволява да сърфирате в интернет или да гледате видео клипове или филми на пълно HD.

 

Операционна памет RAM

Рам памет на таблетаСлед стартирането на основните програми отнема около 400-500 MB на операционната памет. Останалите мегабайта са предназначение за вашите приложения – игри, музикални плеери и други. От това може да се заключи, че 512 MB е само за минималните функции и приложения. При избора на таблетка той трябва да има 1 GB RAM памет.

 

Памет дисково пространство

Хард диск на таблетаВсеки таблет има някакво дисково пространство, което се определя от вградена му памет. Ролята на твърд диск в таблета се определя от флаш памет. Евтини таблети обикновено са оборудвани с 4 или 8 гигабайта памет. Когато изберем модел, той трябва да осигури възможността за разширяване на вградената памет. С други думи трябва да има слот за SD.

 

Батерия

Батерия на таблетаСред всички аксесоари и дважди, които включва таблета най-голямо място заема батерията. Животът на батерията зависи от това колко часа можем да работим без презареждане т.е. колко дълго ще останем мобилни и независими мощността. Животът на батерията зависи от размера на екрана, както и от това дали се използва допълнителен модул, тежки приложения или WiFi. Обикновено производителят показва колко mA (мили ампера) e батерия, от което зависи колко дълго може да работи без презареждане. В някои случаи е означено живот на батерията в часове а при други в mA. Големи екрани изискват по-мощна батерия около 8000 mA, за която дава до 10 часа. Когато избирате таблет, изберете този който е с най-мощната батерия

Фото и видео камера

Фото и видео камераПовечето таблетки са оборудвани с две камери, отпред и отзад. Ние не трябва да забравяме, че таблетът не е фото машина или видео камера, така че матрицата на камерата му не се нуждае от висока разделителна способност. Основната функция на камерата е видео разговор, така че вие си преценявате дали да е с една или две камери.

 
 

Портове и изходи

Като допълнителни портове може да се впише HDMI, четец на карти, порт за взъака с монитор, порт за свързване на външен хард дист SATA, който извършва бърз трансфер на данни.

Портове и изходи на таблетите

 

WiFi модул и 3G модем

Безжичния интернет се означава с 802.11 b/g/n. WiFi обикновено е по-слаб от колкото при преносими компютри. Много често, повечето модели също има модем 3G, което служи за връзка с интернет чрез вашия телефонен оператор. 3G оказва голямо влияние върху цената и обикновено те се показва със 100 лева повече.

Bluetooth, GPS

Bluetooth се превърна в стандартна функция на всички таблети. Благодарение на него, можете да се свържете клавиатура или мишка, както и да прехвърля информация с телефон. Имайте предвид че не всяка миша или клавиатура може да се свържи с Bluetooth, а само тези които са предназначение за Bluetooth.
С GPS модул са оборудвани само 7 или 8-инчовите таблети. Вероятно се смята, че големите таблети не са преносими и не могат да бъдат използвани като устройство за навигация.

Размери и тегло на таблетката

Идеалния таблет не трябва да тежи повече от 500 грама. Ако тежи повече той бързо уморява ръката. Дебелината на устройството не трябва да бъде повече от 10 мм ( 1 см.). Това са изискванията ако искате да имате модерен и удобен таблет.

Това е всичко от мен, това са основни препоръки за тези които се опитват да изберат таблет. Основното правило – да постигне баланс между цена и работни характеристики. Защо да плащате повече – по-добре да изберете нещо което сега ще Ви върши работа, от колкото да се харчите за по-добро, а след година да съжалявате, защото цените са паднали драстично.