Плодови сокове

 

Сок от грозде

Заема важно място между плодовите сокове. Гроздолечението отдавна се слави с добрия си ефект. Установено е, че 1 л сок има хранителна стойност приблизително колкото 300 г. хляб, 2 кг моркови,. 4 кг домати, 2 кг праскови, 3 кг дини, 1,5 кг ябълки и пр.

Един литър гроздов сок съдържа 200-265 г захари, 5-9 г органични киселини, 2,5-4 г минерални соли и др. Минералният състав в 100 г пепел от грозде е следният: 56,2 г калиеви, 16 г фосфорни, 10 г калциеви, 6 г серни, 5 г магнезиеви и други соли. В гроздовия сок се съдържат също ароматни и пигментни вещества, танини, пектин, ензими (пероксидаза) и др.

Гроздовият сок може да се прилага при различни болести:

  • Болести на черния дроб и жлъчните пътища — остър и хроничен хепатит, цироза, жлъчнокаменна болест. Лекуването трае няколко месеца, като количеството на сока се увеличава постепенно. Черният дроб не трябва да се претоварва отведнъж с големи количества.
  • Бъбречни болести — остри и хронични нефрити, бъбречни камъни и пиелонефрити. Гроздовият сок действува диуретично и не обременява бъбречния паренхим с белтъчини и натриев хлорид. Пие се по 1,5 л дневно.
  • Болести на сърцето в различни етапи. Гроздовият сок действува кардиотонично чрез високото си съдържание на гликоза.

Особено полезни са гроздето и гроздовият сок при болести на обмяната, артрит, подагра и др. При подаграта и артрита се постига най-добър резултат. Гроздовият сок се прилага много успешно при кожни, белодробни, инфекциозни, чревни и други заболявания. Много е полезен за лекуване на слаби, изтощени организми. Ежедневното приемане на 500 мл сок се отразява бързо и благоприятно на организма. Употребата му трябва да се ограничи при затлъстяване.

 

Сок от ябълки

Има почти същото приложение като гроздовия сок. Лечебният ефект се дължи преди всичко на високото съдържание на пектин, дъбилни вещества и минерални соли (желязо, манган, калий, калций). Витамин С е в малки количества и при това в твърде нестабилна форма.

Ябълковият сок се препоръчва за успокояване на чревната перисталтика, за намаляване на газообразуването, за отделяне на солите на пикочната киселина и пр.

Добро приложение намира при лекуване на гастрити, диария, болести на черния дроб, затлъстяване, анемия, бъбречни болести, захарен диабет и пр.

Консумацията на ябълковия сок е неограничена. Препоръчва се сутрин на гладно, на обяд преди ядене и вечер преди лягане да се приема по 200-250 мл сок. От 1 кг пресни ябълки се получава 400-500 мл ябълков сок.

 

Сок от череши

Поради малкото количество захари и повечето плодови киселини черешовият сок се използува за лекуване на диабет. Има великолепен вкус, придружен със силен аромат. Съдържа витамин Р и сравнително малко витамин С. По съдържание на минерални соли и особено на желязо черешите превъзхождат повечето от плодовете.

Сокът действува диуретично, подобрява храносмилането и дейността на кръвообразуващите органи. Пие се при заболявания на сърдечно-съдовата система, при артрит, анемия, заболявания на черния дроб и бъбреците. Може да се приема през всяко време на денонощието. Дневната консумация е 500-600 мл. От 1 кг плодове се получава 500 мл сок.

 

Сок от кайсии

Дава добър ефект при сърдечно болните в стадий на декомпенсация. Намира приложение в диетичното хранене. Съдържа 18% захари, 0,9% пектин, 0,42% целулоза, 0,81% минерални вещества (от които особено полезен е калият), 12% витамин С и 0,90% плодови киселини. Голямото количество каротин подобрява лечебното действие на кайсиевия сок. Не повече от 250 мл кайсиев сок задоволява дневната нужда от витамин А. Действува диуретично. Препоръчва се при заболяване на сърдечно-съдовата система, на черния дроб и бъбреците. Консумацията на сок от кайсии може да достигне от 0,5 до 1 л на денонощие. Един литър ( е получава от 1,3 кг плодове.

Сок от праскови. Има силно освежаващо действие и приятен аромат. Освежаващото му действие се дължи на органичните киселцни (ябълчена, винена,  лимонена) и на високото съдържание на захари — 12%. Разнообразен е и витаминният състав: каротин, витамин С и витамини от групата В. Сокът не е лишен и от минерални соли и на първо място от калий.

Приема се при заболяване на сърдечно-съдовата система, на черния дроб и на бъбреците, при запек и пр. Подобрява секрецията на храносмилателните жлези и действува диуретично.

Може да се консумира от 0,5 до 1 л на денонощие. Един литър сок се получава от 1,3 кг пресни плодове.

Ето някои рецепти за плодови сокове с лечебно действие:

При болести на черния дроб
1  Сок от моркови  — 300 мл  
  Сок от цвекло — 90 мл   
  Сок от краставици — 90 мл   
   
2 Сок от моркови  — 300 мл  
  Сок от цвекло — 90 мл   
  Сок от кокосов орех  — 60 мл   
   
3  Сок от моркови — 270 мл
   Сок от целина — 150 мл
   Сок от магданоз — 60 мл
   
4. Сок от моркови — 270 мл
    Сок от маруля — 120 мл
    Сок от глухарче — 90 мл
   
При болести на бъбреците
1. Сок от моркови — 210 мл
Сок от целина — 150 мл
Сок от маруля — 120 мл
   
2. Сок от моркови — 270 мл
Сок от целина  — 150 мл
Сок от магданоз —   60 мл
   
З.Сок от моркови — 300 мл
Сок от спанак — 180мл
   
   
При атеросклероза  
1. Сок от целина — 210 мл
Сок от маруля — 150мл
Сок от спанак — 120 мл
   
2. Сок от моркови — 210 мл
Сок от целина — 120 мл
Сок от спанак —   90 мл
Сок от магданоз —   60 мл