Кралството на планетата на маймуните

Плодови нектари

Плодовите нектари, или мътните сокове, се приготвят от плодове, чийто клетъчен сок трудно може да се извлече чрез пресуване, като кайсии, праскови, сливи и др. За получаване на нектари се използуват различни типове плодомелачни машини. Плодовите нектари може да се приготвят и от ягоди, вишни, череши и др. Мътните сокове са гъсти течности с недобър вкус. Това налага да се разреждат с вода, а за подобряване на вкуса — да се прибавят захар и органични киселини.

Няма рецепти, които да определят точно необходимите количества плодово пюре, захар, киселини и вода за приготвяне на нектар. Сместа трябва предварително да се изпробва, като се смесват малки количества (около една водна чаша) от плодовото пюре с различни дози захар, киселини и вода.

Примерна рецепта. Към 50 л плодово пюре се прибавят 20 кг захар (във вид на захарен разтвор), 30 л вода и 1 кг винена киселина. На тази основа може да се приготвят различни количества нектар в зависимост от плодовото пюре. Например за 10 л. пюре от праскови ще са нужни 4 кг захар, разтворена в 6 л вода, и 200 г винена киселина. Съставките трябва да се разбъркат много добре. Нектарът се налива в бутилки, които се затварят херметично, и се пастьоризира.

Времето и температурата на стерилизация за нектарите са посочени в рецептите, дадени при отделните видове плодове.