Кралството на планетата на маймуните

Плодови и зеленчукови козметични тоалетни води и лосиони

Плодови и зеленчукови козметични тоалетни води и лосиони

Тоалетните води и лосиони са козметични средства, с които кожата се почиства от пот, мазнина, прах и мъртви епидермални клетки. Има различни типове козметични води, но с особена популярност се използуват тези, които се получават от екстракти на билки, цветове и преди всичко на плодове.

Като народно козметично средство се използуват екстракти от краставици, коприва, копър, магданоз и др. Днес на тази база се произвеждат много промишлени препарати.

 

Ето и няколко рецепти за тоалетни води и лосиони:

Тоалетна вода от краставици

Подходяща е за всяка кожа. Пресни краставици се настъргват на ситно ренде. Получената маса се изстисква през тензух.

Тоалетна вода от магданоз

Използува се за измиване и за освежаване на кожата. Магданоз , най-добре пресен като количество около 20 г се накисва в 500 мл кипяща вода. Запарва се След 1 час и се прецежда. Ползва се за измиване на лицето.

Лосион от краставици

Прилага се при мазна и суха кожа.

За мазна кожа. Настъргана на ренде краставица се залива със спирт (50°-60°), а може и с водка. Престоява 2 седмици, след което се прецежда. Получената настойка се използува за обтриване на лицето с памучен тампон през цялата зима.

За суха кожа. Краставичката настойка се смесва с равни количества лимонов сок и зехтин и се разбърква добре.

Лосион от ягоди и краставици

Прилага се против бръчки. Лицето се обтрива всяка вечер в продължение на няколко седмици със смес от ягодов и краставичен сок по 50 мл и 200 мл спирт (45°). Добре е към сместа да се прибави 1/2 г салицилова киселина.

Лосион от малини

Прилага се за измиване и освежаване на лицето. Една чаена чаша пресни малини се накисват в 300 мл спирт (50°-60°) за 30 дни. Извлекът се прецежда и се разрежда наполовина с вода.

Две рецепти за плодови лосиони против бръчки и за освежаване на кожата:

  • Розова вода: 60 мл
  • Лимонов сок:  30 мл
  • Краставичен сок: 30 мл
  • Спирт 95°: 30 мл

Втората е:

  • Розова вода:  40 мл
  • Спирт 95°: 30 мл
  • Лавандулова вода: 10 мл

Тоалетно мляко от пъпеш

Подходящо е за суха кожа. Месестата част на добре узрял пъпеш (без семената) се нарязва на малки кубчета и се прецежда през марля. Получената течност се събира в шишенце. Добавя се същото количество смес от неварено прясно мляко и минерална вода (по равни части).

Екстракт от френско грозде

Придава блясък на посивяващите коси. Сокът от 1 кг френско грозде се изсипва в неръждясващ съд. Прибавя се 4 г железен сулфат (от аптеката). Сместа се поставя да заври. Гребенът се потопява в течността и косата се сресва 5-6 пъти в продължение на 15 дни. Маслото, получено от семената на гроздето, е много полезно плажно масло.

Плажно масло от портокали

Сокът от голям портокал се изсипва в шише. Прибавят се 250 мл бадемово масло или зехтин и 10 капки йодова тинктура. Запушва се добре, а преди употреба се разклаща силно. Маслото се държи в хладилник.