Ловци на духове: Замръзналата империя

Използване на замразени плодове и зеленчуци

Дълбоко замразените хранителни продукти дават възможност да се консумират пресни плодове и зеленчуци през всички сезони на годината. Вкусовите качества и хранителните вещества при дълбокото замразяване на пресните плодове и зеленчуци (при —18° С в продължение на 9-12 месеца) се променят незначително. При бързото им замразяване загубата на витамини (между 8 и 10%) е по-малка, отколкото при консервирането им чрез стерилизация, пастьоризация иди сушене.

У нас се произвеждат дълбоко замразени плодове сьс захар (или със захарен сироп) и без захар и дълбоко замразени зеленчуци в 2%-ов разтвор на готварска сол или без сол.

Замразените продукти се продават в опаковки от 250, 500 и 1000 г. Опаковат се в парафинирани картонени кутии, покрити отвътре с целофан, полиетилен или с други водонепропускливи материали. •

Най-добре е; замразените плодове да се размразяват в самата опаковка при температура -2 до 0°С.

Плодовете в опаковки от 250 и 500 г се размразяват при стай­на температура (20° С) в продължение на 1-2 часа, а в домашния Хладилник при температура от — 1 до 4° С — за 6-8 часа.

От замразени плодове може да се приготвят компоти, плодови сокове, желета, сладолед и др.

 

Замразените боровинки, малини, къпини.. растящи ягодови плодове се използуват преди всичко за приготвяне на сокове и пълнежи на сладкиши.

Приготвяне на натурални компоти от замразени плодове без загряване. За подобряване на вкуса на размразените плодове към тях се прибавят бяло вино, лимонов сок или лимонена киселина и подправки. За всяка отделна порция компот са необходими 100 г замразени плодове (със захар или със захарен сироп), 1 чаена лъжичка ситна захар, 1/2 чаша вода, 1 чаена лъжичка вино и 0,1-0,3 г лимонена киселина.

Ако компотът се приготвя от плодове, замразени без захар, към всяка порция се прибавя по 3 чаени лъжички захар.

Плодови компоти и плодови салати от замразени плодове може да се приготвят, като към тях се прибавят пресни плодове — лимони, портокали, мандарини, а също така орехи, бадеми, кайсиеви ядки и др. Плодовете може да се залеят със сметана, разбита с пудра захар. Сметаната може да се замести с каймак или с кисело мляко.