Lofoten - Красотата на зимната приказка

Lofoten са острови в Норвегия, известни още като Лофотенски острови. Най-отличителна част тук е рибарското селище Reine – което ще видите на снимките по-долу, с открояващите се червени къщи. То е населявано едвам от 300 души, но това място привична туристи и художници от цял свят. Това е най-красивата част на страната, при която планините, извисяващи се от островите, обграждат океана от всички страни, а зимното слънце допринеса за красивия цвят – златистите планини и червения океан.  

 

Температура

През лятото:   5 / 12 / 25 °C

През зимата: -5  / 3  / 10 °Ce

 

Среднощно слънце

25 май – 15 юли

Полярна нощ

10 декември – 01 януари

Lofoten - Красотата на зимната приказка Трейлър
Lofoten – Красотата на зимната приказка
5 / 51 vot
257
4
1
Присъединете се към YouTube канала ни
Lofoten - Красотата на зимната приказка Трейлър

 

Lofoten - Красотата на зимната приказка Трейлър

Открийте дивите острови на Норвегия

Lofoten е известен с грандиозните си природни забележителности като северното сияние и белите нощи, както и малки селища извън утъпканите пътища.

Lofoten е архипелаг в Норвегия. Той е известен с отличителната си природа с драматични планини и върхове, отворен към морето, закътани заливи, плажове и недокоснати земи. Въпреки, че се намира в границите на Полярния кръг, при него се наблюдават най-големите повишени температурни аномалии в сравнение с висока си географска ширина.

 

Красотата на това място е просто потресаваща

Островите са провесени през бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Тази грандиозна картина предлага безброй пейзажи на величествените планини, тесни заливи, крясъка на колонии от морски птици и дълги плажове.

Ако търсите незабравими природни преживявания, Lofoten определено няма да Ви разочарова. Благодарение на разнообразния ландшафт в района, можете да отидете на ски туризъм, риболов или гмуркане. Lofoten е и едно от най-добрите места за туризъм в Норвегия.

 

 

 

Викинги

Lofoten има силна връзка с епохата на викингите. В Борг, археолозите са открили най-голямата сграда, построена от викингите. Сградата е с дължина 83 метра и е реконструиран като жив музей.

Топъл климат, северно сияние

Поради топлото течение Гълфстрийм, има много по-мек климат, отколкото други части на света, на същата географска ширина. Между края на май и средата на юли можете да се наслаждавате на среднощното слънце, а северното сияние може да бъде видяно от септември до средата на април.

Смята се, че в миналото риболовът е бил основната причина тук да се заселят хората. За това района е известен в многобройни малки рибарски селца. Тук можете да отседнете в Rorbu – рибарски къщи и да опитате от сушената риба. Това е най-често срещаното ястие, което се сервира в местните ресторанти.

Поради бързо променящите се метеорологични условния и прекрасна светлина, много художествени са направили своите творби, вдъхновено от това място. В продължение на десетилетия, това може да се види в много художествени галерии и фотоизложби.

 

Зима в Lofoten

Зима на Lofoten е деликатен баланс между сняг и дъжд. Или с други думи, тук изглежда по-топло от колкото всъщност е. Ако искате да видите зимния облик на островите, то това може да го направите от средата на януари до края на март. Преди нова година, времето е твърде непостоянно – може да има както сняг, така и дъжд. Декември е най-тъмната месец на годината. По време на полярната нощ условията за туризъм не са от най-благоприятните. Ноември е тъмно и дъждовно, може би най-лошият месец на годината за посетите. През Януари слънцето едва се издига над хоризонта, но светлината е просто невероятна: непрекъснат изгрев до залез, което трае 2-4 часа.

 

Зимните условия стават все по-добри през януари, което го прави добър месец, през който може да се види  атмосферата на Lofoten. Дните стават по-дълги през февруари, въпреки че слънцето все още остава доста ниско на хоризонта до средата на месеца. Това е един добър микс от кратки дни и дълги нощи, предоставяйки достатъчно време за да се стигне до различни места където могат да се наблюдават. От март дните започват да се чувстват нормални, слънцето е сравнително високо в небето; вече ги няма нощи на Арктика, зимата вече са е отишли. Все още ще има изобилие от сняг, но слънцето започва да нараства.  Март е добър месец, ако искате активно пътуване до островите: катерене, ски и др. От април островите започват да се размразяват. Зимните бури и снежни вихрушки често духат, но през дългите дни снегът започва да изчезва и зимата губи хватката си над земята. През Април преобладават кафяви и зелени цветове на земята, дърветата са все още голи, тъй като те очакват идването на пролетта. Нощите се скъсяват, истинския мрак вече не се среща, задава се усещането, че лятото е точно зад ъгъла. Здрачните нощи до края на април намаляват и идва ред за среднощното слънце, която има фантастични светлина и ще имате малко време да спите, както вие сте свикнали.

Снежната приказка на островите

 

 

 

 

 

През зимните месеци не очаквате да намерите много неща, дори намирането на кафе може да бъде предизвикателство на някои места. Добрата страна е, че температурата няма да стане прекалено ниска, най-студено ще бъде при -10 °С. Това, което може да изсмуква топлината от вас е вятърът. Носете топли дрехи, които не пропускат вятъра, както и ръкавици. Друго хубаво нещо за зимата е, можете да спите в до 9:30 и все още да е за изгрев 🙂 !

 

Спящия остров в светещата нощ

 

 

 

Северното сияние