Информационен сайт – в процес на изграждане

Технологии на строителство на сглобяеми къщи

Сглобяеми къщи и техния избор цени и фирми

Темите за сглобяеми къщи в zamunda-net.com, ще Ви позволят:

 • да направите правилен избор между монолитна и сглобяема къща
 • да намерите най-ниски цени на строителство на такива жилища
 • да намерите надеждни фирми в бранша да разграничите различните строителни технологии, подходи и методи
 • да се запознаете с детайлите на всеки тип сграда, с които ще може да прецените дали дадена фирма е сериозен изпълнител и да определените живота на бъдещата къща
 • да сравните всичко казано по-горе, по-лесно и бързо в този сайт ще намерите компетентни и професионални мнения

Кратко въведение и целта на първата ни тема

за синоними ще използваме дървени къщи, въпреки че реално те не са на 100% дървени. Предварително се извиняваме, за скучната статия, защото една от основните цели е да Ви обясним за всички терминологии и тяхното правилно изпълване. В противен случай, може да се получи така че някъде сте чели че тези къщи са от метално конструкции, а го наричат дървени? Другаде че използват на 90% различни материали, а защо по нищо не се отличават от тухлените къщи? Нашата цел като първата ни тема, е да разграничим понятията и терминологиите, които са в основата на всичко следващо което ще научите.

Да дадем дефиниция на израза „сглобяема къща” като вид сухо строителство

Това са къщи, строителството на които не изисква отливане на колони и конструкция от бетон както и стени от тухли и цимент. Когато се строи такава къща, всичко което включва тя – стени, покрив, конструкция, носещи колони се съединяват с наръчни инструменти като винтове и видии. Поради това те са известни като сглобяеми, защото се сглобяват. Естествено думата сглобяване не е най-правилната. Строителните фирми наричат това инсталиране или монтиране на къща. Всички тези думи са синоними и тъй като не може да се каже инсталационни или монтажни за по-лесно се наричат сглобяеми. Обаче това не е действителното има на строителството. Поради липсата на действия свързани с изсъхване на бетон и цимент, те спадат към „сухо строителство”. Към него спадат не само тези сгради, но и куп други операции като:

 • опъване на таван
 • изграждане на окачен таван
 • поставяне на гипсокартон
 • поставяне на изолации
 • поставяне на всякакъв вид плоскости които не изискват „залепване с цимент” или друга смес на водна основа
 • голяма част от декорациите на днешните заведения са на базата на сухото строителство

Елементи, матирали и операции на сухо строителство:

 • Видии, болтчета, анкерни болтове в някои случаи и пирони
 • Всякакъв вид крепежни елементи като планки
 • Плоскости като гипсокартон, гипсофазер, OSB, SIP, фибран
 • Конструктивни елементи за постигане на стабилност – дървени и метални греди

Строителни технологии за изграждане на сглобяеми къщи

Под понятието „технологии” не разбирайте използване на кранове, машини, инструменти или всякакъв тип съоръжения, било то строителни или други. Това означава техника на изграждане, принцип, модел, вид. За по-голяма яснота ще посочим пример: тухлена, панелна или сграда от кирпич са различни видове строителни технологии. Може би забелязахте, че те използват различни видове материали. Това е така. Различните технологиите на строителство се различават по използваните материали. Погледнато реално с един и същ материал, няма да как се изгради нещо различно. Развитието на тази сфера е свързана с развитие и създаване на нови типове материали. И така преминаване на темата, съществуват два вида технологии- Канадска и Рамкова.

Канадска технология

Тя носи наименованието на държавата, която е дала началото на технологията – Канада. Една от причините тя, да се формира като технология, да се популяризира на такова високо ниво, че тя се счита за Първата официална технология на дървени къщи. Като се има предвид колко е първа, тя е преди 60 годни. Казваме официална, защото дори и преди хиляди години са съществували такива жилища, но те не са отбелязани като строителни технологии или някакви видове жилища. Първото нещо на което трябва да обърнем внимание е защо се е зародило това Канадско строителство. Вероятно ако е нямало нужда от него, от нещо по-добро или по-различно то нямало е да строят тези къщи.

 • Да се осигурят жилища на много хора: Разбира се, че е имало нужда от тях и това е било, защото след края на войната по онова време, е имало приток на повече хора – бежанци от други страни и канадски народ, който включва главно войници, завръщащи се в страната. за всички тях е трябвало да се осигурят жилища, но възможно най-скоро.
 • Да бъдат топли с по-малко разходи за отопление – в Канада климата е доста суров и за това трябва новите жилища да отговарят на техните условия и стандарти. Във всяка страна с подобни климатични условия, има стандарти които случат за ограничаване на енергийните ресурси които случат основно за отопление. Това е едната причина.
 • Време: Друга е, че предвид големия притока на хора, канадските жилища трябва да се построят в минимален срок. За да се построи една къща от тухли, за да се ускори процеса трябва да участва по-голям строителен персонал. Но само с повече строителни работници не може да се постигне кой знае каква скорост. Примерно не може една къща с размер 50 квадратни метра да участват 20 човека, за да се изгради 5 пъти по бързо от колкото с използване на 4 човека.
 • Цена: във всяка една ситуация, особено тогава цената е от важно значение. Имало е необходимост от такъв тип жилища, който да е по-евтин от традиционното строителство.

Рамкова (Frame) технология

Тази технология както и по предната, е наименование на вида на конструкцията. Произлиза от „рамка” защото след като се изгради, тя има вид на множество рамки. Къщите, които са завършени не могат да се отлича с коя технология са построени. Въпреки, че на външен вид са едни и същи или поне подобно, то реално се отличават доста и ние ще се спрем на тази разлики. При строеж на къща по панелна технология, едновременно се изграждат конструкцията и стените. При двата вида конструкции, първоначално се постава хоризонтална греда, на която се завиват анкерни болтове. Тези хоризонтални греди се инсталират на основата и над тях се издигат стените и вертикалните греди. При панелната конструкция, между две вертикални греди се поставя SIP панел и в горната част на панела също се поставя греда. Той е проектиран така, че гредите влизат в него, което означава, че веднъж поставен не може да бъде премахнат. При Frame, SIP панел не се поставя, а се инсталират други плоскости, който при необходимост могат да бъдат заменяни. Тази технология е по-съвременна от предната и се появява за да задоволи нуждите на съвременния начин на живот:

 • по-малка консумация на електроенергия за отопление
 • по-бързо и лесно затопляна на статия
 • през лятото цялата къща е хладна, дори без да се ползва климатик

Замяната на SIP панелите с други материали, дава по-големи възможности за топлоизолация, повишена стабилност, и по-дълъг живот на цялата къща

 

Кой тип да избера – метална или дървена конструкция

Напълно метални къщи не съществуват, но в някои случай за по-кратно вместо метална конструкция се споменават като метални къщи. Другия случай е че повечето клиенти които не са на ясно и искат да видя снимки на такива къщи пишат в търсачката метални къщи и за това в много сайтове са така упоменати. В този случай конструкцията се изгражда само с метални греди, без да се ползват дървени. Металната рамка се сглобява посредством заваряване. До някаква степен това е проблем, защото се извършват голям брой заварки, които трябва да бъдат максимално добре изпълнени за да лисват слаби места в конструкцията. Скоростта на това изпълнение е по-бавен от колкото при дървените греди. Излишно е да се казва че метала е по-здрав материал от дървото, но при изграждане на конструкцията това не е от решаващо значение. Има  различни видове технологии на изграждане на конструкции, като крайния вариант може да се каже че е един и същ – т.е. без значение какъв е типа на конструкцията, нейното проектиране с свързано с спазване на фактори като здравина, товароспособност, издръжливост, експлоатационен период и още много други. Използването на различни материали води до различен подход при прилагането им, но това не оказва голямо влияние на крайния продукт. Както виждате съществуват 3 основни вида сгради – с дървена метална и стоманобетонна конструкция. Всички те се използват широко. Например повечето от възрожденските къщи са с такива дървени конструкции, а тези къщи съществуват и днес. Металните са широко ползвани в халета, за изграждането на големи навеси, паркинги и сгради в промишлеността. Тухлени и панелни сгради са най-популярни в жилищния сектор. В заключение може да кажем че вида на дома ни не зависи само от техническата гледан точка, а и от неговото изпълнение. Без значение каква технология се ползва, те преминава през едни и същи етапи на одобряване на проекта. Ние предпочитаме дървени конструкции, защото е доказано че те се изграждат по-бързо, струват по-евтино и дървото оказва по-добро влияние в топло и звуко изолационните свойства. За нас това са достатъчни фактори да предпочитаме използването на дърво в нашите къщи. Ако желаете повече информация може да се свържете с нас.