Информационен сайт – в процес на изграждане

Обзор на изолационните свойства на SIP панелите

В тази тема ще обърнем подробно внимание на изолацията, която се поставя в самия SIP и това до каква степен тя изолира, какви са нейните възможности, перфектни или просто задоволяващи. Ако сте чели и други материали в интернет, може би се досещате, че на повечето от тях пиши, че тези панели има много добри изолационни свойства, по-добри от тези на тухлените къщи и че дървесния материал допълнително благоприятства за това. В тази тема ще разгледаме всичко това, ще представим нашия възглед на нещата и ще се опитаме да Ви докажем, че реално ситуациите са по-различни от начина, по които се описват в интернет.

Добрите резултати на изолацията са в следствие на съчетаване на дървен матирали и Полистирен

Полистирен означава стеропор. SIP се състои от две OSB плоскости разделени с изолация от полистирен. Принципно тя е добра изолация, тази която се поставя на бойлерите е подобна. Тъй като дървото има добри характеристики, стиропора също, то теоретично ако се използват взаимно двата материала, резултатите ще бъдат доста добри. Но проблема тук е, че това е само теоретични, а реално топлоизолацията на една сглобяема къща със SIP панели не толкова добра, колкото би трябвало да бъде. Може да се каже, че нейните свойства не се различават драстично от тези на тухлените къщи. Една от причините за това е че при използване на SIP в повечето случаи не се поставя вътрешна изолация, защото панели съдържа такава. Въпреки, че дървото е добър изолатор, при тези къщи дебелината на дървото, което изгражда SIP е 3.2 см. Този размер е малък, за да предпази къщата от студ ако примерно навън е -10 градуса. Както всеки едни продукт, така и тези панели имат евтини и скъпи варианти и за да е по-евтино строителството обикновено се ползват по-евтини панели с малка дебелина на дървесината. Къщите, които през зимата остават топли с малки разходи на енергия, не ползват такава изолация, в далеч по-добри, които са каменна и минерална вата. Ние изграждаме къщите с двата вида изолации, но каменната като по-качествена е и по-скъпа. За това нашите по-скъпи варианти на къщи използват този тип изолация.

Устойчивост на изолацията от полистирен

До тук обяснихме че този изолационен материал не е най-добър и ако искате да имате нискоенергийна къща, то трябва задължително за заложите на каменна вата. Другия важен фактор е живота и устойчивостта на изолацията. Всеки един материали или продукт и има срок на експлоатация, който най-много влияе на крайната цена. Като една от най-евтините изолации, нейния живот също е най-малък. За период около 10 – 15 години, тя почти изгубва всичките си положителни свойства. Всички видове полистирен отделят вредни газове. Примерно изолациите на бойлерите отделят най-много и за това те не се прилагат в строителството. Повечето подобни матирали се използват като външна изолация, която след като се изхаби, може да се замени. Разликата при SIP панелите е, че освен, че се използва като вътрешна, тя не може да се подменя. Причината за това е в структурата на самите панели. Те са така изградени, че двете OSB плоскости са пресовани и залепени за изолацията по начин по който рудно може да се подмени, а и да може това би струвало твърде скъпо. Така или иначе всички тези мисли за излишни, защото панелните сглобяеми къщи са така проектирани, че не могат да се подменят панелите, при каквито и да е обстоятелства. Сред всичко това следва, че при изграждане на сглобяема къща със SIP панели, се купува изолация, което след 10 – 15 години е вече непотребна. А сега идва ред на това каква е устойчивостта? Стиропорът е податлив на влага, вода дъжд… Въпреки че SIP панелите не би трябвало да пропускат влага, реално те пропускат но в малки количества. Тези малки количества обаче могат да бъдат фатални. Ясно е че дървените парченца, от които са направени панелите, при продължителен контакт с вода ще започнат да гният. Проблема тук не е в това, че влиза влага в SIP защото по същия начин тя може да излезе. При всички строителни материали влиза влага от вън – тухли панели…. дори и да имат мембрана, която да спира влагата, тя я спира за да се намалят количествата на проникналата влага. Проблема при панелите е, че полистирена не пропуска влага. За това неговото използване не се преорава още повече да се намира вътре в стената. Той задържа влагата, която се натрупва и с времето започва да унищожава изолацията, която както споменахме не е податлива на влага.

Поради всички тези причини, ние не използваме SIP в строителството на сглобяеми къщи. Като цяло панели ограничават възможностите за ползване на други материали – такива, които са на гипсова или бетонна основа. Ние използваме влагопропускливи изолации и материали за изграждане на стените. Така влагата не е проблем, тя може безпрепятствено да премина през стените, да не се задържа и да не предизвиква мухъл.