Информационен сайт – в процес на изграждане

Домът на съвременния свят

Предвид големия брой предимства на този тип жилища, в тази тема ще разгледаме сглобяемите къщи, като един усъвършенстват дом, които спестява редица разходи и допринася за комфорта в дома.

Едно от условията, които трябва да изпълняват бъдещите домове, това е те да се изграждат по-бързо. В момента има доста строителни технологии, като най-съвременните разбира се все още не са дошли в България. Голяма част то тях се основат на изграждане на къщата от множество модули. Модулите в някои случаи представляват цели стаи В този случай къщата „се сглобява” като се обединяват отделните стаи в цяло жилище. Но това е едно от най-съвременното строителство, което в България не намира приложение, защото за него трябват напреднали заводи за изграждане на тези модули. От друга гледна точка цената на тези жилища ще зависи само от технологичността на производството, понеже изграждането на цяла стая не би било евтино предвид обстоятелството, че тя ще се изгради в напълно готов вид, при който тя трябва само да се транспортира и инсталира.

Този подход се развива и на по-високо ниво, в което се изграждат цели стаи и дори етажи, с всичко необходимо в тях. След това те могат да се транспортират навсякъде и да се изграждат многоетажни сгради. Например има такива проекти на подводни хотели. Всеки едни модул има десетки стаи, модулите могат да се добавят за конструкцията се което да се образуват по-големи хотели, със запазване на същата архитектура. При едни от тези проекти, се планира, модулите да бъдат плавателни съдове, които при евентуални инциденти, ще могат да се откъснат от целия котел и да плават и да бъдат независими. Модулното строителство намира приложение и в изграждането на метеорологични станции в полюсите. При тях важно да бъдат защитените от силните ветрове и сняг. Посредством модулите, те могат да бъдат напредни с по-голям размер или по-малък. Едно от предимството на тези два подхода, е че при необходимост могат да се разглобят и изградят на друго място. Не всички видове сгради, които са сглобяеми или модулни позволяват да бъдат демонтирани.

Има друго видове къщи които се сглобяват с по-малки модули директно на мястото където ще е къщата. Къщите, които се строят в страната ни са такива. При този тип също им различни варианти, като в България се изграждат по три основни начина:

  • със SIP панели
  • с метална конструкция
  • с дървена конструкция

Този метод има много разновидности в зависимост от приложението, за което ще се ползва сградата и материалите, от които тя се състои. Например има редица нестандартни сгради, като такива, които се намират на дървета или такива които могат да се инсталират в планински райони. Въпреки, че първия тип Ви се струва доста необичаен и странен, то реално има такива хотели. Ако искате да ги видите напишете в гугъл „tree hotel sweden”. Втори тип, е проектиран за любителите на планини, за които е трябвали да се направи жилище, което да може лесно да се транспортира и инсталира навсякъде. Това са няколко примера, но има редица такива, които се основават на сглобяване на различни елементи. Някои от тях може на думи или на външен вид да Ви изглеждат бараки, но всичко това е само привидно. Всички те са били проектирани и са преминали през всички необходими стандартни и нормативи за да бъдат одобрени, като годни за живеене. В посочените примери дори разполагат с много повече от това което предполагаме. Някои от тях имат системи за събиране и пречистване на дъждовна вода, както и слънчеви панели, за да бъдат напълно независими.

А как се изграждат жилищните къщите в нашата страна? Както казахме по-горе, те се изграждат със SIP панели, метална или дървена конструкция. Целия метод на монтаж (сглобяване) се състои в монтиране на дървени греди с помощта на видии и анкерни болтове. При тези сгради също се изгражда монолитна основа, върху която се разполага къщата. Една от най-големите разлики спрямо популярните къщи, е че не се ползва бетонена, а дървен конструкция. Двата вида са еднакви здрави. Това, че при сглобяемите е от дърво не означава, че не е стабилна. За да се постигне същата здравина се увеличават броя на дървените гредите. Така когато една къща има над 50 греди, върху които се разполага покрива, къщата се получава също токова здрава както сграда от стоманобетон.