Как трябва да се боядисва стена. Боядисване на няколко пласта

От опит сигурно знаете вече, че само с едно боядисване полученото покритие няма да ви задоволи. Едва след като се нанесат няколко пласта боя, се получава добро покритие със защитен и покривен ефект. По принцип една такава система от пластове боя, в която всеки пласт има определени функции, е изградена по следния начин:

Основен пласт(грунд) — поставя се чрез грундиране. Грундът свързва системата от пластове боя с основата и осъществява сцеплението им. При металите той предпазва освен това и от ръжда.

Междинен пласт— нанася се с бои за предварително намазване. С междинния пласт се покрива основата. Той свързва грунда с покривния пласт. Покривен пласт — нанася се с покривни бои и лакове. Покривният пласт предпазва останалите слоеве от атмосферни влияния и по него се съди за качеството на повърхността. Ако при вътрешно боядисване повърхността трябва да бъде особено гладка, след грундирането шпакловаме цялата повърхност с шпакловка. След втвърдяване на шпакловката шлайфаме. Следва предварително намазване и лакиране. При боядисване против ръжда, при обикновено боядисване без особени претенции за качеството на покритието, както и при външно боядисване шпакловането отпада. Покритията на открити за атмосферни влияния обекти подлежат на значително по-големи натоварвания, отколкото тези в сградата. Затова и съответните бои се различават по свойства. Боите за вътрешно боядисване не са устойчиви на атмосферни влияния. Употребата на висококачествени бои за външни покрития върху вътрешни обекти не е желателна и поради евентуално съдържащи се отровни пигменти, както и поради дълготрайното им съхнене. Затова боите трябва да се употребяват само според предназначението им. Смесване на бои е възможно само ако са от един и същи вид.