Указания, преди да започнем боядисване

  • При шприцоването (също и при боядисването с четка или валяк) можем да улесним работата си значително, ако покрием добре съседните плоскости, които няма да се боядисват. Самозалепящата се лента (тиксо) в случая върши добра работа.
  • При боядисване с блажна или лакова боя при първото нанасяне на боята се постига по-добро сцепление с четка, тъй като с нея боята може да се вмаже добре в порите на основата. Междинният и покривният пласт се нанасят с четка, валяк или пулверизатор. Блажните и лаковите бои не бива да се нанасят на дебел слой, защото по вертикалните плоскости се образуват „пътечки” и „завеси” и покритието има лош вид.
  • При всички бои трябва да се спазва строго времето за съхнене на пластовете, за да се избягнат дефекти в покритието. Ако преждевременно нанесем следващия пласт върху недостатъчно изсъхнал пласт боя, покривният пласт при определено натоварване може да се измести. При някои видове бои пресъхването на отделните пластове се отразява лошо на сцеплението на следващия пласт. Посоченото от производителя време за съхнене е съобразено с температура от 18 до 20°. При по-ниски температури трябва да се увеличи времето за съхнене. При кратки прекъсвания на работата четката и валякът се поставят в съда с боята, за да не се втвърдят.
  • Прясно боядисаните повърхности пазим от влага, мраз и прах, за да се постигне желаното качество на повърхността.
  • Пръските боя веднага се избърсват с подходящ разтворител.

 

Внимание! — Някои материали се развалят от силни разтворители.

Редът и чистотата на работното място улесняват не само работата при боядисването, но и помагат да се избягнат грешки и дефекти, за които по-късно ще се ядосвате.

Боядисване върху дървена основа

Дървото има поресто-клетъчна структура, затова приема бързо влага от околната среда и поставено на сухо, отново я отделя. При това дървото променя своя обем. Затова дървената основа е сложна за боядисване. Още при избора на боите трябва да се съобразяваме със свойствата на дървото. Боите, които образуват твърд и чуплив слой се напукват, тъй като не могат да следват процесите, извършващи се в дървото, а плътните покрития пречат на водообмена. Покритията с комбинирани бои плътно покриват дървото и така се увеличава трайността му. Безупречната основа и в случая е предпоставка за успешна работа. Почистването на дървената мазилка повърхност от прах, нечистотии, строителен разтвор и др. е задължително, за да се получи добро сцепление между боята и основата. Използуваме шпатула, четки и метличка, като внимаваме да не повредим повърхността. Строителният дървен материал трябва да се импрегнира. По този начин той се предпазва за по дълго време от дървесни гъбички. Ако искаме да го боядисаме, трябва най-напред да го намажем с предпазващи дървото средства, които не избиват през покритието боя. В случая импрегниращи вещества, които съдържат несъхнещи смолисти масла, не са подходящи. Към предварителната обработка на основата се отнася също и отстраняването на дупки от чепове, засмолени места, пукнатини и по-големи вдлъбнатини. За целта използуваме „течно” дърво и работим по указанията на производителя.

Как трябва да се боядисва стена. Боядисване на няколко пласта

От опит сигурно знаете вече, че само с едно боядисване полученото покритие няма да ви задоволи. Едва след като се нанесат няколко пласта боя, се получава добро покритие със защитен и покривен ефект. По принцип една такава система от пластове боя, в която всеки пласт има определени функции, е изградена по следния начин:

Основен пласт(грунд) — поставя се чрез грундиране. Грундът свързва системата от пластове боя с основата и осъществява сцеплението им. При металите той предпазва освен това и от ръжда.

Лакиране

Чрез лакирането на повърхността се придава лъскавина и здравина, тя става устойчива на външни влияния и се постига желаният оптически ефект. То трябва да се извърши особено грижливо. След шлайфането основата трябва да се почисти добре от прах. Цветният пласт боя не бива да се шлайфа, защото лаковата боя е слабо пигментирана и шлифованите места няма да могат да се покрият. Външните обекти се лакират само при сухо време, тъй като при определени бои поетата влага води до помътняваме на покритието. Най-благоприятната температура за работа е 15-20° С.