Български народни приказки. Четене онлайн приказки от една страхотна колекция, която ще Ви изправи в чудния приказен свят на магьосници, зли вещици..

Красавицата и звярът (2017)

Beauty and the Beast (2017)

Мечтателна и романтична млада жена на име Бела, живее в малко селце с баща си, който е изобретател на разни джаджи, поради които някои хора го смятат за смахнат. Един ден, баща й пътува до града, за да окаже своите изобретения, но по пътя се озовава в един стар и мистериозен замък. Оказва се, че господарят на замъка е един ужасен звяр. Когато звяра намира нейния баща, го заключава зад решетките. Бела е притеснена и нито за миг, не се колебае, да отиде при него. Тя иска да се жертва за баща си, като направи размяна – той да бъде освободен, а тя да заеме мястото му в затвора. Когато влиза в замъка открива, че не само стените на замъка за зловещи, но над всичките му жители има проклятие. По време на престоя си в замъка, въпреки ужасяващия му вид, тя намира множество странни знаци, които я карат да се чувства по-комфортно. Също така, постепенно осъзнават, че вътре в звяра се крие голямо сърце. Тя се влюбва в него, въпреки различията им и е на път да развали древната магия на розата.

Наказаната лисана

Един селянин возил за село пълна каруца с негасена вар. Зърнало го едно младо гардже: помислило, че кара сирене, спуснало се и грабнало една голяма бучка. Отнесло я в старото гнездо радостно и гордо от сполуката. Старата гарга, майка му, като го видяла, потупала го с крилото си и рекла:

— Бра-бра-браво! Само че това не е сирене, а вар и не се яде, защото, който хапне,- веднага ще умре. Пък като ми припомни за сирене, да ти разправя как веднъж Лисана с измама ми открадна бучка сирене: Бях кацнала на едно клонче всред гората и тъкмо се готвех да си похапна сирене, което си намерих в един селски двор, ето че идва под дървото лукавата Лиса. Почна тя да ме залъгва с мазни те си приказки, че хубаво съм пеела и иска да й попея. Пък аз бях млада и толкова ми стигаше ума, та й повярвах. Отворих човка да тракна, сиренцето ми падна и тя го глътна тозчас. Ах, не стига това, ами крадлата отишла да се хвали, че ме излъгала и всички започнаха да ми се смеят. Един дори съчини басня в стихове, та и до ден днешен цял свят се подиграва на целия ни гарджи род.